V začetku letošnjega junija je mestna občina Ljubljana s panelno ograjo ogradila celoten Miklošičev park in tako popolnoma preprečila prečkanje parka in zadrževanje v njem. To so na občini storili zato, da bi park učinkovito deratizirali, saj so se tam že dalj časa zadrževale podgane. V začetku junija, ko so park zaprli, so z občine sporočili, da bodo deratizacijo opravili skupaj z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, ki bo v bližino odprtin, kjer so se zadrževale podgane, nastavil vabe z aktivno substanco.

Javno podjetje Voka Snaga je sočasno opravilo še deratizacijo podzemnega kanalizacijskega omrežja v okolici Miklošičevega parka. Junija je vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik napovedala, da bo deratizacija trajala približno devet tednov, saj da jo bodo izvedli v treh sklopih, ki bodo trajali po tri tedne. Na mestni občini smo želeli preveriti, kako uspešna je bila tokratna akcija proti podganam, a odgovorov včeraj še nismo prejeli.

Leta 2022 dvakrat nad podgane

Mestna občina se že dalj časa ukvarja s problematiko podgan v Miklošičevem parku. Že leta 2022 je bila deratizacija v parku izvedena dvakrat po odredbi zdravstvenega inšpektorata, in sicer poleti in konec leta. Takrat so deratizacijo izvedli le v okolici krilatih oreškarjev v Miklošičevem parku, saj so se prav v njihovih koreninah oziroma deblih očitno skrivale podgane. Dostop do dreves so omejili z mrežasto ograjo, a je bila ta na koncu že tako raztrgana, da ni več služila svojemu namenu. Tudi konec leta 2022 je Voka Snaga deratizacijo opravila še v kanalizaciji, in sicer na območju Cigaletove ter Trdinove ulice. Po zaključku deratizacije so v javnem podjetju zagotovili, da bodo Miklošičev park še naprej opazovali in ponovno ukrepali, če bodo opazili pojav glodalcev.

Ob začetku letošnje deratizacije Miklošičevega parka sta Žitnik in direktor javnega podjetja Voka Snaga David Polutnik opozorila, da se podgane v parku zadržujejo tudi zato, ker ljudje tam odmetavajo hrano prostoživečim živalim. Občane sta zato pozvala, naj ne hranijo živali in ne puščajo ostankov hrane na zunanjih površinah, saj te privabijo tudi glodalce. V prestolnici je sicer že več let z odlokom načeloma prepovedano hraniti živali na javnih površinah. Zagrožena je globa 100 evrov. Žitnik in Polutnik sta pred časom spomnila še, naj občani ostankov hrane ne mečejo niti v kanalizacijske cevi, saj se podgane tja hodijo prehranjevat. 

Priporočamo