V Grosuplju bi se minuli četrtek občinski svetniki morali sestati na redni 10. seji in končati še nedokončano 9. sejo z 12. junija. Svetnik liste Mladi za Grosuplje Mihael Hočevar in samostojni svetnik Rajko Palčar sta dejala, da je župan Peter Verlič sejo brez pojasnila preklical približno 20 minut pred začetkom. Svetnika ugibata, ali je župan to storil zato, ker ni imel dovolj glasov, da bi si zagotovil večino.

Župan občine Grosuplje Peter Verlič je minuli četrtek 25 minut pred začetkom preklical predvideno sejo občinskega sveta.

Direktorica občinske uprave Zdenka Grozde je pojasnila, da je uprava nekaj dni pred sklicem seje prejela napoved prebivalcev Krajevne skupnosti Račna, da bodo v četrtek izvedli protestni shod pred občinsko stavbo. »O navedenem je občinska uprava preventivno seznanila Policijsko postajo Grosuplje, saj shod ni bil prijavljen skladno s trenutno veljavno zakonodajo. Na dan sklicane seje občinskega sveta se je nekaj pred 16. uro pred občinsko stavbo zbralo večje število ljudi (od 40 do 50), ki so predstavljali tveganje, da bo izvedba že sklicane seje občinskega sveta ogrožena in bo njen potek moten, zato se je župan iz razloga varne izvedbe seje odločil za odpoved in prestavitev seje, o čemer so bili vsi svetniki seznanjeni,« je zapisala Grozdetova. Palčar je zagotovil, da je bil dvakrat na policijski postaji, kjer je pojasnil, da bo šlo za miren shod občanov brez programa.

Župan prekinil junijsko sejo

Po Hočevarjevih besedah so bili v četrtek pred občino poleg krajanov Krajevne skupnost Račne tudi občani, ki so protestirali proti negospodarnemu ravnanju občine in nedemokratičnemu ravnanju Verliča. »V Ljubljani SDS očita predsednici državnega zbora, da ne spoštuje poslovnika, župan SDS v Grosuplju pa tepta poslovnik, kot da ta sploh ne obstaja,« je komentiral Hočevar. V podkrepitev svojih besed je opisal dogajanje na junijski seji. Med sejo je eden od svetnikov opozoril, da mu ne dela glasovalna naprava, in zahteval ukrepanje po poslovniku. A je župan po Hočevarjevih besedah hotel kar nadaljevati.

Opozicijski svetniki so protestno začasno zapustili sejo, župan pa jo je prekinil za 30 minut. Ko se je opozicija vrnila, je Verlič, pravi Hočevar, prekinil sejo, čeprav je bil občinski svet ponovno sklepčen. Na občini niso komentirali, ali Hočevarjev opis dogajanja na 9. seji drži in zakaj je župan kljub sklepčnosti prekinil sejo. Iz predloga zapisnika 9. seje ni jasno, kaj se je dogajalo. Piše le, da je po začetku sedme točke dnevnega reda sledil polurni premor in da je bila seja končana ob 17.55. »Zapisnik niti slučajno ne odraža dejanskega dogajanja,« je bil kritičen Palčar, ki je potrdil Hočevarjev opis dogajanja. Občina prav tako še ni objavila posnetka 9. seje. Zakaj ne, niso odgovorili.

Kot kaže, bi opozicija na prestavljeni seji problematizirala finančne načrte občine. Predloga proračunskih dokumentov kažeta, da bo občina še letos najela 1,6 milijona, prihodnje leto pa še 9 milijonov evrov dolgoročnega kredita. »Pri tem bi proračun ob koncu prihodnjega leta imel kar 15 milijonov evrov primanjkljaja,« je zgrožen Hočevar. Grozdetova je razložila, da bodo 1,6 milijona letošnjega posojila porabili za gradnjo prizidka k Osnovni šoli Brinje. »V prihodnjem letu ocenjujemo, da bomo potrebovali za uravnoteženje proračuna za potrebe investicijskih projektov Nogometni park Brinje in ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom in glasbeno šolo 9 milijonov evrov kreditnih sredstev,« je dodala in poudarila, da sta proračuna za letošnje in prihodnje leto uravnotežena.

Svarilo pred škodljivimi finančnimi posledicami

Ravno načrtovani kulturni center pa v Grosuplju buri duhove. Hočevar je dejal, da gre za okoli 36 milijonov evrov vreden projekt, ki ne vključuje le kulturnega doma in glasbene šole, temveč je poleg njiju predvidena še gradnja poslovno-upravne stavbe. Tam naj bi občina načrtovala občinske prostore, čeprav jih po njegovem mnenju ne potrebuje, in tudi računala na to, da bo del poslovnih površin oddala v najem državnim organom. »Če bo občina vztrajala pri tem projektu, se bo za vsaj dva mandata ustavil razvoj, saj v proračunu ne bo denarja za nobeno drugo naložbo. Niti za tiste, ki bi jih sofinancirala Evropska unija,« je izpostavil Hočevar, ki je županu in občinski upravi zameril, da svetnikov ne obvešča dovolj natančno o tej naložbi.

Grozdetova je dejala, da so svetnikom »večkrat pojasnili, da se bo predstavitev projekta izvedla, ko bodo za to izpolnjeni vsi pogoji«, in sicer ko bo dokončana projektna dokumentacija. To naj bi bilo predvidoma še pred koncem letošnjega leta. »Vrednost projekta izhaja iz izbrane natečajne rešitve, ki pa ni enaka vrednosti gradnje projekta, ki bo znana šele v postopku izbire izvajalca za gradnjo. Projekt je razdeljen v dve fazi,« je poudarila Grozdetova. V prvi fazi občina načrtuje gradnjo kletne etaže s parkirnimi prostori ter stavbo za kulturni dom in glasbeno šolo. V drugi fazi, ki je po njenih besedah predvidena šele po letu 2030, pa bi občina gradila še upravno-poslovni objekt. 

Priporočamo