Po Stritarjevi ulici je danes dišalo po gladki čokoladni glazuri in čokoladnem biskvitu, prepojenem s sladko marelično marmelado. Mimoidočim je nosnice dražil prav takšen vonj po sladkem, kot se širi tudi iz stavbe na stičišču ulic Philharmoniker in Kärntner Straße v avstrijski prestolnici. Prav tam, kjer se danes konča hrupen dunajski promet in začne živahno območje za pešce, že od leta 1876 stoji hotel Sacher, znan predvsem po peki za Dunaj tradicionalne in svetovno znane slaščice, istoimenske čokoladne torte, katere zgodba sega še dlje v zgodovino, v leto 1832.
Pol tone težka dunajska ambasadorka
Sacherjevi slaščičarski mojstri so danes slaščičarno avstrijskega prestižnega hotela zamenjali za središče zelene prestolnice in Stritarjevo ulico za nekaj časa spremenili v slaščičarno. V sklopu Dunajskih dni, ki so pod okriljem predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani potekali od ponedeljka z namenom, da s tridnevnim dogajanjem še okrepijo vez med obema prestolnicama, so po originalnem receptu, takšnem, ki je znan le redkim izbrancem, v šotoru za črnimi zavesami, skriti pred radovednimi pogledi, pripravili saher torto velikanko. »Originalna saher torta je pomembna dunajska ambasadorka,« je ob tem prepričan direktor hotela Sacher Wien Reiner Heilmann, ki je poudaril, da se prav torta skupaj z Dunajskimi filharmoniki in Dunajskimi dečki uvršča med najboljše produkte avstrijske prestolnice.
Na leto spečejo 360.000 ročno izdelanih tort, ki jih prodajajo in strežejo po vsem svetu. A ta, ki so jo danes izdelali v Ljubljani, je bila nekaj posebnega. Premer torte je bil namreč kar 3,5 metra.Tudi na stepeno smetano, ki je nepogrešljivi del na krožniku s kosom prave saher torte, niso pozabili. Porabili so je kar 300 litrov. Da so ogromno saher torto prekrili s čokoladno glazuro, so se slaščičarski mojstri, šest jih je pripravljajo to znano slaščico, morali povzpeti celo na posebno visoko konstrukcijo.
Recept skrbno varovana skrivnost
Čeprav so slaščičarski mojstri razkrili količine sestavin, ki so jih potrebovali za izdelavo približno 600 kilogramov težke torte, pa natančnega recepta tudi tokrat niso izdali. Recept za originalno saher torto je namreč že 180 let strogo varovana skrivnost, natančen opis priprave in sestavin, ki jih, kot so pojasnili na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani, v celoti poznajo le trije slaščičarji – eden med njimi je tudi danes bedel nad pripravo torte –, pa je skrbno shranjen v sefu.
Bolj kot varovani recept je zato znana zgodba o nastanku torte, ki sega v leto 1832, ko je njen izumitelj Franz Sacher prejel pomembno naročilo. Potem ko je glavni kuhar zbolel, je tedanji avstrijski knez Metternich svojega takrat šele šestnajst let starega kuharskega vajenca Sacherja prosil, naj ustvari prav posebno sladico za njegove visoke goste, in recept, ki ga je najstnik takrat sestavil v zadnjem trenutku, ljubitelje čokoladnih sladic navdušuje še danes. Danes so se z brezplačnimi kosi torte sladkali tudi Ljubljančani, med katere so slaščičarji razdelili več tisoč kosov.