»Ali bo naselje zdržalo deževje, ki je še pred nami? Ali boste v pripravljenost poslali ustrezne službe, ki bi morda problematična mesta pred naseljem še dodatno zaščitile s kakšnimi pregradami, kot smo videli, da to počnejo v Evropi, tam so tudi na določenih delih predhodno preventivno ukrepali, imeli javne objave in s tem tudi dvigali moralo preplašenih prebivalcev,« so prebivalci Sneberskega nabrežja včeraj zaskrbljeno poslali povpraševanje na različne državne institucije. V deževju zadnjih dni so namreč zaskrbljeno opazovali čedalje bolj naraslo Savo. Ni jim ušlo, da je merilno mesto v Šentjakobu v sredo pokazalo, da se je vodostaj Save dvignil za 2,4 metra. Tako je zjutraj kazalo, da je vodostaj Save 330 centimetrov, zvečer pa že 570. Lanskega avgusta, ko je Sava prestopila bregove in opustošila naselje, je bil vodostaj v Šentjakobu 873 centimetrov. Dan kasneje je Sava že začela upadati pa tudi pretočnost je bila skoraj trikrat manjša kot lanskega avgusta.

Na načrt še čakajo

Za občani te soseske je travmatično leto, saj so morali obnoviti poplavljene domove, in z veliko zaskrbljenostjo spremljajo oranžni in rumeni opozorili Arsa, ki veljata za večino države. Z lastnim delom in od izdatnem angažmaju ljubljanske občine, civilne družbe in zasebnih donatorjev jim je z novim letom uspelo obnoviti opustošene domove. Še vedno pa čakajo na pristojne institucije, da predstavijo načrt trajne protipoplavne ureditve porečja Save, ki ga je predsednik vlade napovedal že za konec lanskega leta.

- Igor Kastelic.- 03.11.2023.- Priprave na poplave v naselju Snebersko nabrežje v Ljubljani.//FOTO: Bojan Velikonja

Igor Kastelic, prebivalec Sneberskega nabrežja: »Kot je Robert Golob dejal ob svojem prvem obisku Sneberij, je država tista, ki mora zaščititi svoje prebivalce, da so varni. Gospod premier, prosim, lepo opomnite ustrezne službe in organe, da izvedejo vse za našo varnost na Sneberskem nabrežju z okolico. Naj nam dajo konkretne informacije.«

Lanskega novembra so delavci družbe Hidrotehnika ob reki Savi v zaledju naselja Snebersko nabrežje zgradili začasni nasip, ki so ga od takrat tudi večkrat utrdili. »Vemo, da smo trenutno še nezaščiteni in trajni nasip še ni urejen. Sprva tega nelagodja ni bilo, sedaj ko so domovi zgledno urejeni, pa se vsi bojimo ponovne katastrofe, ki bi žal privedla tudi do žrtev,« nam je sporočil Igor Kastelic, ki je tako kot njegovi sosedje moral v minulem letu obnoviti poplavljeno hišo na Sneberskem nabrežju.

Prihodnji mesec bo minilo leto dni, odkar je predsednik vlade Robert Golob obiskal to ljubljansko naselje in tamkajšnjim prebivalcem obljubil, da bo do konca lanskega leta pripravljena in občanom predstavljena trajna protipoplavna ureditev porečja Save ob Ljubljani. Enajst mesecev kasneje se to še ni zgodilo. Po novem letu so premierjevo obljubo prestavljali iz meseca v mesec. Potem se je aprila državni in občinski vrh spet sestal v naselju in občanom so kar na parkirišču pred ekološkim otokom predstavili načrt, a se je izkazalo, da je šlo le za nekak osnutek.

Projektno dokumentacijo izvaja občina

Tudi aprilsko srečanje se je končalo z obljubo, da bo protipoplavna ureditev nared do poletja, jeseni pa naj bi že začeli delati. Ko smo poleti poslali poizvedbo, so nam z direkcije za vode sporočili, da bo projektna naloga pripravljena do septembra. Takrat so še navedli, da sta v načrtu visokovodni nasip in izdelava strokovnih podlag, projektna rešitev pa je v izdelavi in šele v tej dokumentaciji bo natančno opredeljen potek del. Ko smo na zadnji dan septembra pisali na direkcijo glede poletne napovedi, so nas opozorili, da je projekt še vedno v fazi priprave projektne dokumentacije. Pri tem pa so dodali, da to v bistvu ureja Mestna občina Ljubljana. »Direkcija RS za vode v tej fazi spremlja projekt kot bodoči investitor. Ker rešitev še ni dokončna, višina investicije trenutno še ni znana. Časovnica za izvedbo obstaja, vendar je zaradi usklajevanja projektnih rešitev in pridobivanja zemljišč še zelo nepredvidljiva,« so sporočili. Za dodatne informacije so nas usmerili na ljubljansko občino, kjer pa so nas opozorili, da vodijo le postopke izdelave projektne dokumentacije in naročilo potrebnih raziskav ter urejanje zemljiških zadev. Pri tem so opozorili, da občina pripravlja le začetek projekta, ki ga bo kot investitor izvedla direkcija za vode. So nam pa zagotovili, da so projektni pogoji že pridobljeni, prav tako potrebna gradbena dovoljenja. Izdelani so tudi karte poplavne varnosti, hidrološko-hidravlični elaborat in geomehansko poročilo. Podjetje Alfageo po naročilu MOL izvaja več raziskav, ki so potrebne za projekt visokovodnega nasipa, predvsem glede geomehanskih lastnosti tal in prepustnosti, končne podatke pa še čakajo. Sam postopek glede izvajalca gradnje bo vodila direkcija za vode, so poudarili na MOL in nas napotili nazaj na direkcijo.

Občani pozivajo premierja

Ko smo Kastelicu omenili, da ljubljanska občina pripravlja projektno dokumentacijo, je bil presenečen, saj so imeli vtis, da to pripravlja država, vsaj tako jim je že lani zagotovil predsednik vlade. »Kot je Robert Golob dejal ob svojem prvem obisku Sneberij, je država tista, ki mora zaščititi svoje prebivalce, da so varni. Gospod premier, prosim, lepo opomnite ustrezne službe in organe, da izvedejo vse za našo varnost na Sneberskem nabrežju z okolico. Naj nam dajo konkretne informacije ter povedo, ali so sredstva za izvedbo pripravljena in ali bo treba uporabiti tudi interventno zakonodajo pri sami izvedbi del.« Pri tem je dodal, da imajo še vedno zaupanje v mesto in predvsem ljubljansko občino, ki je lani spodbudila in koordinirala obsežen program pomoči, s katerim so v rekordnem času obnovili celotno sosesko. »Še vedno menim, da smo Sneberje ena redkih zglednih in pozitivnih zgodb reševanja naših domov, ki so se uredili tudi z državno in mestno pomočjo,« je izpostavil Kastelic.

Reke bodo naraščale še danes

Agencija Republike Slovenije za vode je izdala opozorilo, da bosta Ljubljanica in Krka zaradi obilnih padavin naraščali še do danes popoldne. Krka bo poplavljala obsežneje kot običajno. Za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo so izdali oranžno, za preostanek države pa rumeno opozorilo. Pri tem so opozorili, da je možno, da se Krka razlije pri Kostanjevici pri Krki, Ljubljanica pa na območju Barja. Hidrološke razmere se bodo predvidoma začele umirjati v soboto. x sta

Priporočamo