Ljubljanski župan Zoran Janković je novelo odloka napovedal sredi junija, potem ko je zavod za varstvo narave dvakrat zavrnil soglasje za koncert glasbenika Magnifica v Tivoliju. Ob tem je naštel tudi druge nedoslednosti zavoda, ki je med drugim izdal soglasje za prireditve pred in ob 1. maju, teden dni pozneje pa študenti niso dobili soglasja za izvedbo Majskih iger na isti lokaciji. Prav tako je v Tivoliju maja potekal vsakoletni tek za ženske.

Po sprejetju v mestnem svetu je pobudo za razpis občinskega referenduma vložila takratna mestna svetnica Vesne Jasminka Dedić, saj je nasprotovala, da za prireditve v krajinskem parku odslej ne bo treba pridobiti predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave. Ob tem novela dovoljuje izvajanje vseh prireditev, ne več samo javnih, kar po njenih besedah "odpira vrata vsem mogočim klientelističnim in koruptivnim praksam".

Pobudo, ki sta jo sopodpisala mestna svetnica Tina Bregant (SLS) in mestni svetnik Jasmin Feratović (Piratska stranka), je ljubljanski mestni svet obravnaval na septembrski seji in jo zavrnil.

Drugi predlog za razpis občinskega referenduma pa sta vložila člana civilne iniciative Saša Đorđević in Arne Vehovar skupaj z več kot sto občani. Ob vložitvi je Đorđević poudaril, da bi morala o tem, koliko, kdaj in v kakšnem obsegu bodo dogodki potekali, na koncu presoditi stroka, saj je Tivoli v prvi vrsti krajinski park in šele nato vse ostalo.

Za razpis naknadnega občinskega referenduma o noveli bi med 2. septembrom in 6. oktobrom morali zbrati 12.260 podpisov Ljubljančank in Ljubljančanov, a so ji zbrali 1010.

V času zbiranja podpisov za občinski referendum so opozicijski svetniki in člani civilne iniciative za ohranitev krajinskega parka omenjali tudi ustavno presojo novele odloka, ki pa jo lahko vložijo od danes.

Priporočamo