Mestna občina Ljubljana je za pripravo projekta gradnje parkirne hiše pod osrednjo tržnico in dograditev Mahrove hiše od leta 2009 porabila že nekaj več kot tri milijone evrov, so izračunali na občinskem oddelku za finance in računovodstvo. A morebitni začetek gradnje še ni niti blizu. Občina še vedno nima gradbenega dovoljenja, čeprav je vlogo za izdajo ministrstvu za okolje in prostor (danes ministrstvo za naravne vire in prostor) oddala že 31. maja 2022. Od takrat je morala vlogo dopolniti še sedemkrat, so povedali v občinski službi za razvojne projekte in investicije.

Dve negativni mnenji ZVKDS

Dokumentacijo so morali dopolniti zaradi zahtev Elektra Ljubljana, ministrstva za okolje, podnebje in energijo, javnega podjetja Voka Snaga in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ravno ljubljanska območna enota zavoda za varstvo kulturne dediščine je dvakrat izdala negativno mnenje na dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Generalni konservator in vršilec dolžnosti vodje ljubljanske območne enote zavoda Robert Peskar je septembra pojasnil, da so zadnje negativno mnenje izdali, ker dokumentacija ni bila skladna s predpisi s področja varstva kulturne dediščine. Med drugim so ugotovili nedoslednosti v elaboratu, ki ga je občina morala pripraviti v sklopu postopka presoje vplivov na kulturno dediščino.

Zaradi pripomb zavoda za varstvo kulturne dediščine na omenjeni elaborat je civilna iniciativa Tržnice ne damo, ki že več let nasprotuje gradnji parkirne hiše pod tržnico, od občine zahtevala kopijo elaborata. Tej zahtevi občina ni ustregla. »Elaborat je v fazi potrjevanja in ni dokončan v smislu potrditve s strani pristojnih institucij. Prošnja za posredovanje elaborata je bila zavrnjena, ker nismo želeli v javnost posredovati dokumenta, ki se lahko v ključnih delih še spreminja, saj bi v tem primeru prišlo do zavajanja javnosti. Elaborat bo v fazi javne razgrnitve, ki je del postopka izdaje gradbenega dovoljenja, javno objavljen in dostopen vsem zainteresiranim, kar je bilo pojasnjeno tudi civilni iniciativi,« so pojasnili v službi za razvojne projekte in investicije.

278 parkirnih prostorov je načrtovanih v podzemni parkirni hiši pod tržnico.

Še manj parkirnih prostorov

»V začetku septembra je Mestna občina Ljubljana korigirala in dopolnila dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja in jo prek ministrstva za naravne vire in prostor posredovala Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije,« je pred tremi tedni povedal Peskar. V občinski službi za razvojne projekte in investicije so prepričani, da je tokrat »oddana dokumentacija pripravljena skladno z navodili in priporočili Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije«. Ali to drži, še ni jasno, saj na ljubljanski območni enoti zavoda še pregledujejo obsežno gradivo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pojasnili so, da rok za izdajo novega mnenja še ni potekel.

Gradnja parkirne hiše pod tržnico je eden od 22 ključnih projektov, ki jih je župan Zoran Janković Ljubljančanom obljubljal že pred nastopom svojega prvega mandata leta 2006. Najprej so na občini načrtovali gradnjo več kot 600 parkirnih prostorov v javno-zasebnem partnerstvu. To idejo so z leti opustili. Zaradi kulturnovarstvenih pogojev zavoda za varstvo kulturne dediščine pa je občina morala krčiti obseg načrtovane parkirne hiše. Posledično se je bistveno zmanjšalo tudi število načrtovanih parkirnih prostorov. Na občini so povedali, da je parkirna hiša trenutno zasnovana tako, da bo imela 33 parkirnih prostorov za dostavna in 245 za osebna vozila. V predlogu rebalansa proračuna za letošnje leto je projekt parkirne hiše pod tržnico vključno s prenovo in dozidavo Mahrove hiše ocenjen na 36,7 milijona evrov. Občina očitno pričakuje, da bo prihodnje leto začela graditi, saj ima v proračunu za leto 2025 za projekt rezerviranih več kot milijon evrov, med drugim tudi za plačilo izvajalca. 

O pripadajočem zemljišču sodišče še ni odločilo

Nadškofija Ljubljana, Stolni kapitelj Ljubljana in Stolna župnija Ljubljana so leta 2016 sprožili postopek določitve pripadajočega zemljišča na delu parcele za gradnjo parkirne hiše. Okrajno sodišče o zadevi še vedno ni odločilo, so povedali v občinski službi za pravne zadeve. Gradnja podzemne parkirne hiše se sicer ne sme preveč približati stavbi semenišča, v kateri je tudi pokrita tržnica. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v kulturnovarstvenih pogojih zahteval, da mora biti gradnja umaknjena najmanj 16 metrov stran od semenišča.

Priporočamo