Ker mu je občina leta 2019 odpovedala najemno pogodbo za prostore na Mestnem trgu 27 in Ciril-Metodovem trgu 21, si je Zgodovinski arhiv Ljubljana do pomladi leta 2022 moral poiskati nove. Čeprav so upali, da bodo našli lokacijo, ki bi poslovne in skladiščne prostore združila na skupnem naslovu, jim to ni uspelo, saj so bile najemnine previsoke, je arhiv opozoril v svojem zadnjem letnem poročilu. Na koncu so se odločili za najem hale na Leskoškovi cesti pri BTC, kamor so preselili gradivo iz skladišč na Mestnem in Ciril-Metodovem trg. Poleg tega ima arhiv gradivo shranjeno še v skladiščih na Šmartinski in Roški cesti, a prostora za dodatno gradivo naj bi kmalu povsod zmanjkalo. Čitalnica in sprejemna pisarna ljubljanske enote arhiva sta ta čas na Trdinovi 4.

Selitev na dve lokaciji in hramba arhivskega gradiva na treh lokacijah, ki so od čitalnice in poslovnih prostorov precej oddaljene, sta zahtevali veliko prilagoditev delovnih procesov in načina uporabe arhivskega gradiva.

Zgodovinski arhiv Ljubljana

Razdeljenost dejavnosti arhiva na več lokacij se je očitno izkazala za velik izziv. »Selitev na dve lokaciji in hramba arhivskega gradiva na treh lokacijah, ki so od čitalnice in poslovnih prostorov precej oddaljene, sta zahtevali veliko prilagoditev delovnih procesov in načina uporabe arhivskega gradiva. Po selitvi se je izkazalo, da je problem tudi kadrovska zasedba, saj bi za uspešno rokovanje z gradivom ter njegovo pripravo za uporabnike potrebovali dodatne moči. Raztresenost gradiv pomembno vpliva na učinkovitost delovanja arhiva, saj se postopki uporabe arhivskega gradiva bistveno podaljšujejo, s čimer Zgodovinski arhiv Ljubljana ne more zagotavljati pravočasnega odziva na zahtevke
po uporabi gradiva za upravnopravne namene, ki so v zadnjih letih v velikem porastu,« je v poročilu opozoril arhiv. Želeli smo preveriti, s kakšnimi težavami se srečujejo v praksi, vendar odgovorov iz arhiva še nismo prejeli.

Ministrstvo obravnava več lokacij

Pred časom je bila kot dolgoročna in celovita rešitev prostorske stiske zgodovinskega arhiva predvidena gradnja namenske stavbe na Kvedrovi 9. Omenjeno nepremičnino zgodovinski arhiv sicer že upravlja, vendar stavba v trenutnem stanju ni primerna za dejavnosti arhiva. »Ker so najemniki prostor zapustili, so vsi stroški vzdrževanja znova na ramenih arhiva. Izvedba novega postopka za oddajo objekta v najem ni smiselna, saj je objekt v preslabem stanju in je primeren le še za rušenje,« je v lanskem poročilu izpostavil arhiv. V poročilu so poudarili še, da je novogradnja arhivske stavbe edina dolgoročna rešitev, saj bo omogočala združitev javnih, poslovnih in depojskih prostorov.

Na ministrstvu za kulturo so zagotovili, da je ureditev ljubljanske enote zgodovinskega arhiva ena od prioritet med investicijami na področju arhivov, »med drugim tudi zaradi racionalizacije poslovanja na eni lokaciji in v namenskih prostorih«. A kaže, da še vedno ni jasno, kje in na kakšen način bo rešena prostorska stiska arhiva, saj so na ministrstvu priznali, da »obravnavamo več možnih lokacij za prostore Zgodovinskega arhiva Ljubljana, in med njimi je tudi lokacija na Kvedrovi«. 

Priporočamo