Približno 300 ljudi, večinoma žensk in otrok, je bilo v torek na poti na praznovanje muslimanskega praznika v osrednji nigerijski zvezni državi Niger, ko je potonil trajekt, je v četrtek sporočila pristojna agencija za nesreče.

Nesrečo, ki se je zgodila v večernih urah v bližini kraja Mokva, je preživelo 150 ljudi, reševalci pa so doslej iz reke Niger potegnili 36 trupel, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik agencije. Po njegovih besedah ni verjetno, da bi po treh dneh še našli žive.

Residents gather to witness the search and rescue mission after a boat ferrying passengers and goods from the Minova villages sank in Lake Kivu near the Port of Kituku in Goma, North Kivu province of the Democratic Republic of Congo October 3, 2024. REUTERS/Stringer

Oblasti, ki vzroka za potopitev ladje niso navedle, se bojijo, da bi bilo lahko mrtvih več kot sto ljudi. Foto: Reuters

Ladijske nesreče so v tej zahodnoafriški državi pogoste, med drugim zaradi slabo urejenih vodnih poti, še zlasti v deževnem obdobju, ko reke in jezera narastejo, še navaja AFP.

Številni mrtvi tudi v DR Kongo

O brodolomu ladje s številnimi smrtnimi žrtvami so v četrtek poročali tudi iz DR Kongo v osrednji Afriki. Ladja, na kateri naj bi bilo več sto ljudi, se je prevrnila in potonila na jezeru Kivu tik pred pristankom v mestu Goma. Po podatkih oblasti je umrlo najmanj 126 ljudi, rešili so jih 45.

Sprva so domnevali, da je bilo na ladji več kot 450 potnikov, vendar je eden od uradnikov kasneje omenjal celo številko 700, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ladijske nesreče v Afriki niso neobičajne, saj so plovila pogosto stara in slabo vzdrževana ter prenatrpana.

Priporočamo