V torek je srbska policija v sodelovanju z Europolom aretirala morilca. Šlo naj bi za 20 let staro maščevanje, povezano z umorom Željka Ražnatovića - Arkana.

Srbska policija je v sodelovanju z Europolom v torek v Beogradu aretirala nevarnega morilca, ki ga je kriminalna združba najela za izvedbo umora iz maščevanja.

Torkova aretacija najetega morilca Foto: Europol

Aretiranega so identificirali, potem ko je Europol analiziral šifrirane komunikacijske platforme, ki jih pogosto uporabljajo organizirane kriminalne združbe, in srbski policiji poslal ključne podatke za iskanje osumljenih.

Umor 22-letnika je organiziral vodja organizirane kriminalne združbe, angažiral tudi morilca in usklajeval logistiko atentata. Načrtoval je tudi pobeg morilca, najel še dva moška za sledenje žrtvi in ​​kupil orožje, ki so ga posebej za napad pretihotapili v Srbijo, s katerim je bil tudi izveden atentat.

V obsežni policijski akciji so aretirali domnevno najetega morilca skupaj z organizatorjem in dvema pomočnikoma. Umora 22-letnika je osumljena organizirana hudodelska združba, ki so jo organizirali N. Ž in člani M.K., A.D. in V.B. kot tudi A.N., ki je še na begu.

Maska, pod katero se je skrival najeti morilec Foto: Europol

Šepajoči starec s silikonsko masko je bil najeti morilec 

Žrtev je bil Zoran Uskoković mlajši, katerega očeta so prav tako ubili pred 20 leti, in je bil tesno povezan s pokojnim Arkanom, domnevalo pa se je, da je stal tudi za Arkanovim umorom. Uskokovića mlajšega so ubili 29. januarja 2021 zvečer v naselju Rakovica v Beogradu v Borski ulici na parkirišču pred trgovino. Domnevajo, da se je odpravil proti materini hiši, pot pa ga je vodila skozi ozek prehod med zgradbami. Napadalec, ki se je pretvarjal, da je starejši moški, je v levi roki nosil palico in šepal, nosil neurejeno brado, na glavi je imel klobuk, preko obraza pa silikonsko masko. Ko je šla žrtev mimo njega, jo je iz neposredne bližine dvakrat ustrelil v glavo. 

Kriminalistična preiskava je pokazala, da je šlo za klasičen mafijski obračun, da so Zorana Uskokovića mlajšega spremljali vse do trenutka, ko je bil umorjen. Motiv še ni znan.

Orožje, s katerim je bil ubit 22-letni Zoran Uskoković mlajši Foto: Europol

Sin znanega kriminalca iz devetdesetih let

Po nekaterih trditvah naj bi mladenič umrl iz istega razloga kot njegov oče pred 20 leti. Za Arkanov umor je bil namreč osumljen prav Zoran Uskoković starejši, ki je bil dolgoletni sodelavec Željka Ražnatovića Arkana.

Kakšen je bil Zoran Uskoković mlajši, ki je bil star komaj dve leti, ko so mu v mafijskih obračunih  ubili očeta? Nekaj namigovanj, da je bil ubiti tudi vroče krvi, je prišlo iz objav na družbenih omrežij, kjer je med drugim zapisal: »»Izvlekel bom kuburo (pištola na kremen, op. p.) in nekoga ubil« ter »Ulice imajo rade svoje otroke.« Treniral je tudi borilne veščine.

Željko Ražnatović - Arkan s sinom Mihajlom Foto: Profimedia

Verjeli, da je kriv za umor Arkana 

Njegovega očeta so aprila 2000 ubili nedaleč stran, kjer je leta 2021 obležal sin, v vasi Vidikovac. Tri mesece pred tem je bil ubit Arkan, eden od obtoženih za to likvidacijo pa je bil Uskoković starejši. Ves čas je govoril, da ni kriv in je tudi prvi izrekel sožalje Svetlani Ražnatović Ceci, soprogi umorjenega. Trdil je, da imata le skupen posel, povezan z nogometom, a menda je bilo prav to sodelovanje povod za razpad prijateljstva. Uskoković naj bi bil ubit, ker člani zemunskega kriminalnega klana niso verjeli, da ni kriv za Arkanovo smrt.

Arkanov umor so zagrešili Dobroslav Gavrić, Milan Miki Đuričić in Dragan Nikolić Gagi, ki so bili povezani z Uskokovićem. Zaradi tega so meščani Zemuna menili, da je bodisi organizator bodisi blizu naročnika umora. Sledila je velika mafijska čistka, v kateri so poleg Uskokovića padli še Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Trlaja, Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda in Ivan Stojanović. Uskoković je bil vez, ki je povezovala vse likvidirane člane združbe.

Le dva dneva po usmrtitvi Uskokovića starejšega so na hišo, v kateri so bili njegova žena in dva otroka, odvrgli bombo. Zaradi Uskokovićeve previdnosti so pred tem utrdili vrata in okna stanovanja, tako da ni bil nihče poškodovan. 

Priporočamo