Na nasilen in drzen način naj bi se februarja 2021 na ministrstvu za kulturo do tam zaposlene obnašal Zlatan Čordić – Zlatko, zaradi česar je zaradi kršenja javnega reda in miru prejel kazen v višini 250 evrov. Slovenski raper je podal zahtevo za sodno varstvo, čemur so na ljubljanskem sodišču ugodili in ustavili prekrškovni postopek.

Prestrašena in ogrožena

Začetek zgodbe sega v november leta 2020, ko so z ministrstva za kulturo raperju Zlatku sporočili, da so ga izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi, čeprav mu je status veljal še do konca julija leta 2022. »Tako si trenutna vlada predstavlja demokracijo,« je takrat komentiral lasten izbris. Na ministrstvu so mu očitali – če strnemo in poenostavimo -, da se je v letu pred tem preveč ukvarjal z drugimi stvarmi in premalo s kulturo (čeravno je v tistem času izdal album Julijan Mak). Zlatko je bil takrat namreč viden protestnik proti ukrepom vlade, povezanih z virusom covid-19. Upravno sodišče je po pritožbi odpravilo sporno odločbo kulturnega ministrstva, Zlatku pa so nazadnje vrnili status kulturnika.

V povezavi s tem je Zlatko v družbi svojega tedanjega odvetnika Dina Bauka 10. februarja 2021 zglasil na kulturnem ministrstvu pri uslužbenki Mariji Minki Jerebič, ki je še isti dan Zlatka policiji prijavila zaradi domnevnih groženj. Začelo naj bi se z nadlegovanjem z vprašanji v smislu, kaj ji je raper storil, da je tako uperjena proti njemu, in se nadaljevalo z odvetnikom, ki da se je razburil, ko gospa poleg nekega dokumenta ni skopirala še internega, do katerega po oceni uslužbenke ni bil upravičen. Zlatko se je takrat nagnil k njej in list fotografiral s telefonom. Gospa Jerebič je zato sestanek prekinila, pri čemer je glasbenik po njenih trditvah s povzdignjenim glasom dejal, »ali se bojiš smrti, pote bo kmalu prišla smrt«, nato pa pogledal gor in boga prosil za pomoč. Tik pred odhodom ji je povedal še, da ima štiri otroke in naj se tega zaveda. V situaciji se je počutila prestrašeno in ogroženo. Zaradi kršenja javnega reda in miru je kasneje prejel globo v višini 250,38 evra, uslužbenka pa je Zlatka kazensko ovadila zaradi suma kaznivega dejanja grožnje.

Postopek ustavili

V zahtevi za sodno varstvo je odvetnik David Sluga izpostavil, da so na tožilstvu kazensko ovadbo že zavrgli, saj ni bil podan utemeljen sum groženj. Predmet zavržene ovadbe pa je bil isti dogodek, na katerega se je nanašal tudi postopek o prekršku.

Sodišče je v obravnavi zahteve za sodno varnost v dokaznem postopku še enkrat zaslišalo obtoženega ter priči - odvetnika Bauka in zaposleno na ministrstvu. Kot je razvidno iz sodbe, je glasbenik kritični dogodek na sodišču opisal drugače kot oškodovanka. Ob obisku kulturnega ministrstva se je razveselil, da je v dokumentaciji uspel najti dokumente, ki so mu bili v korist. Ker jih zaposlena ni hotela fotokopirati, sta jih z odvetnikom fotografirala s telefonom. Bil je tako vzhičen, da je po zaključku sestanka iz samega veselja zarepal del svojega teksta: »Smrt je vsem na poti, rep ostane, ko jst pozabim nate, ne ti name. Bog, me slišiš, dej mi moč, da obstanem, ko vsi pozabjo nate, jst vate še verjamem.« Gospe ni grozil, verz z njo sploh ni povezan, je razlagal Zlatko. Zanikal je še, da bi ji zastavljal vprašanja, ji je pa omenil otroke, a v kontekstu, da so zavarovani prek njega, zaradi česar bi imel odvzem statusa posledice tudi zanje. Odvetnik Bauk je potrdil »priložnostni nastop oziroma deklamacijo pesmi«, gospa Jerebič pa je prav tako pričala, da je besede »izrekel v nekem ritmu«.

Na sodišču so po zaslišanjih odločili, da Zlatko zaposlenih ni nadlegoval z vprašanji, da navedbe o otrocih ne kažejo na prekršek, prav tako pa da v verzih pesmi Vate še verjamem »ni mogoče prepoznati nikakršne grožnje nikomur«, še piše v obrazložitvi sodbe. Storilcu prekršek zaradi vsega tega ni bil dokazan, sodišče pa je zato ustavilo postopek.

Priporočamo