Zaslišani Dejan P. je 20. junija lani prišel do hiše v Sv. Lovrencu pri Preboldu, v kateri sta kakšna dva meseca skupaj živela obtožena Tea K. in njen partner Tilen Novak. Kot je povedal v preiskavi, je bil z obtoženim, s katerim se poznata kakšnih 15 let, usodnega dne dogovorjen, da se skupaj odpeljeta v Velenje k zdravniku, pri katerem sta imela metadonsko terapijo.

»Tilna sem kakšno uro pred tem poklical po telefonu. Ko sem prišel do hiše, pa sem le potrkal, odprl vrata in mu rekel, da še prej peljem na sprehod psa Tobija. Strašno rad imam živali in vedno, kadar sem prišel, sem si vzel čas, da sem šel z njegovim psom na sprehod. Tako je bilo tudi tisti dan. Potem pa mi je Tilen še mimogrede rekel, naj pogledam, kje je »ta mali« (pokojni deček, op.p.). Najprej sem pomislil, kako naj pogledam, kje je? Kje bi pa lahko bil? Potem pa se je pes kar ustavil ob avtu in se ni premaknil. Takrat sem v avtu zagledal nesrečnega dečka. Vam povem, da sem še vedno v šoku. Še vedno imam pred seboj njegov obraz. Bil je bled, na hitro sem preveril utrip, ki ga ni bilo čutiti. Dvignil sem ga in stekel z njim v hišo… Se opravičujem, pri meni je to pustilo posledice,« je Dejan P. pripovedoval v sodni preiskavi. Predsedujoča sodnica Maja Manček Šporin je danes prebrala zapisnik iz sodne preiskave, med branjem pa je Dejan P. tudi danes jokal.

Območje okoli kraja nesrečnega dogodka je policija zaprla s trakom. F Mojca Marot

Kraj nesrečnega dogodka, kjer je otrok umrl. Foto: Mojca Marot

Oživljanje je bilo zaman

Dejan P. je z otrokom v naročju pritekel v hišo. Ko ga je Tea K. zagledala, je začela histerično vpiti. »Jaz in Tilnov očim pa sva fantka takoj začela masirati. Vem, da je fantku v pljučih nekaj počilo, a sem mislil, da mogoče bo pa le začel spet dihati. Tudi z mrzlo vodo sva ga polila in bal sem se, da sva naredila kaj narobe. Malo vem, kako to gre, saj sem sam prestal 11 operacij, ker sem padel z višine. Potem pa sva ga še kar naprej masirala. Medtem je tudi že pripeljalo reševalno vozilo in je pristopila neka gospa. Pa je rekla, da je otrok bil že kakšni dve uri prej mrtev,« je pripovedovala priča. Na vprašanje v preiskavi, če se spomni, ali je bil otrok v avtu pripet, je priča dejala, da se tega ne spomni, a da misli, da ni bil, saj ga je samo dvignil in nesel v hišo.

Povedal je tudi, da je nesrečni fantek obtoženega Tilna klical ati, čeprav ni bil njegov biološki oče. In še, da se mu je zdelo, da Tilen in Tea za fantka lepo skrbita. Na vprašanje, če je obtoženi užival prepovedane droge, je Dejan P. povedal, da tega ne ve, da se o tem nikoli nista pogovarjala. Da pa sta bila oba v programu odvajanja in da mu je šlo dobro. Obtožena pa na metadonsko terapijo po njegovih besedah ni hodila.

»Veliko mrtvih sem že videl v življenju, ampak tole…. Zelo mi je hudo«

Na vprašanje, če je bila tisti dan obtožena, torej mama nesrečnega fantka, budna, ko je prišel v hišo, je dejal, da je verjetno bila. In še, da se še vedno sprašuje, če bi lahko naredil kaj več, da bi fantek zadihal. »Veliko mrtvih sem že videl v življenju, ampak tole…. Zelo mi je hudo,« je še dejal Dejan P.

Tilen Novak obtoženi smrt dečka v avtomobilu Sveti Lovrenc

Obtoženi Tilen Novak je zaradi razmer v priporu začel gladovno stavkati. Foto: Mojca Marot

Na vprašanje sodnice, če je poiskal kakšno psihično pomoč, pa je dejal, da njemu pomagajo živali, ki jih ima neizmerno rad. Zato je tudi enkrat ali dvakrat na mesec prišek k Tilnu, da je peljal na sprehod njegovega psa Tobija. In potem sta se sprehajala kakšne tri ure. Prav tako priča ni vedela, če je obtoženi prepovedane droge prodajal odvisnikom. »Tega ne vem, se mi je pa zdelo, da bi bilo to mogoče. Meni je dal tableto proti bolečinam, če sem ga prosil zanjo,« je še dejal.

Obtoženi začel z gladovno stavko

Na sodišču smo danes videli tudi videoposnetke kamere pri eni od lesenih hišic, ki sta jo imela obtožena v najemu v Matkah. Iz njih je razvidno, da je bila noč pred tragičnim dogodkom zelo živahna, saj so se obtožena in še en neznan moški vso noč vozili sem in tja, vstopali v hišo in iz nje. Na enem od posnetkov se je tudi videlo, da sta pokojnega dečka oba obtožena pozabila oziroma pustila v leseni hišici, nato pa sta se vrnila ponj.

Sodnica je danes povedala tudi, da so jo iz celjskega pripora obvestili, da je obtoženi Tilen N. 6. septembra začel gladovno stavko. Neuradno zaradi razmer v priporu. Ker gre za njegovo odločitev, pa se bo sojenje nadaljevalo v njegovi nenavzočnosti, če se mu bo zdravstveno stanje poslabšalo.

Priporočamo