Primorski dnevnik ob tem poroča, se slovenska podjetja, osumljena davčne utaje, ukvarjajo s spletno prodajo kozmetike, izdelkov za osebno higieno in kontaktnih leč, pri čemer so cene njihovih izdelkov zelo konkurenčne, piše tržaški dnevnik.

Izdelke so podjetja prodajala tudi italijanskim strankam, čeprav v Italiji niso imela nobenega fizičnega obrata za prodajo ali distribucijo blaga. Poslovala so izključno prek spleta in se na ta način domnevno poskušala izogniti nadzoru agencije za javne prihodke.

Italijanski finančni policisti so po navedbah dnevnika ugotovili, da je šest gospodarskih družb redno poslovalo z italijanskimi kupci in distributerji. Podjetja naj bi vzpostavila pravo trgovinsko organizacijo, s katero naj bi uspešno poslovala v Italiji, pa čeprav brez fizične prisotnosti v državi.

Kot trdi finančna policija, bi morala podjetja po zakonu italijanski finančni upravi prijaviti svoje spletne zaslužke, tega pa naj ne bi počela.

Finančni policisti so v sodelovanju z agencijo za javne prihodke pridobili in analizirali podatke ter metapodatke o spletnem poslovanju slovenskih podjetij in ugotovili, da naj v Italiji ne bi prijavila za skupno 200 milijonov evrov zaslužkov.

Slovenske gospodarske družbe se bodo morale zdaj zagovarjati na sodišču zaradi suma davčne utaje.

Priporočamo