»Globoko sem spala, ko so me prebudile sirene. Vse bliže so bile in vse glasnejše. S hodnika sem slišala glasove in trkanje po vratih, v ozadju sem slišala nekakšno piskanje. Vstala sem iz postelje in pogledala skozi okno. Spodaj je bilo gradbišče, s tal pa se je vil dim,« je svojo izkušnjo jutranjega požara v hotelu Slon v središču Ljubljane opisala ena od tujih gostij. Zagorelo je nekaj pred šesto uro zjutraj in sicer v prvem nadstropju hotela, je pojasnil generalni direktor hotela Gregor Jamnik. »Smo v prvi fazi prenove hotela, kjer trenutno delamo novo vertikalo za nova dvigala. V prvem nadstropju, kjer je zajtrkovalnica, je zaščitna stena z elektro omarico, ki je začela tleti. Dim je šel v vsa nadstropja,« je povedal.

Po pol ure že v sobah

Na recepciji sta bila še dva nočna receptorja, obenem pa so v službo prišli že delavci dnevne izmene, tako da je bila ekipa zaposlenih, ki je poskrbela za evakuacijo gostov, velika. »Evakuirali smo jih 185, jih odvedli na drugo stran ceste, po petnajstih minutah pa so nam gasilci že dali zeleno luč za vrnitev v pritličje. Nekaj gostov smo peljali v konferenčno dvorano, druge v kavarno, kjer smo jim postregli kavo,« je še dodal direktor Jamnik.

Gasilcem so dali generalne ključe, da so lahko pregledali vse sobe in se prepričali, da so varne in da v njih ne gori. Okoli pol sedme ure zjutraj so bili gostje že nazaj v svojih sobah. Čeprav je bila večina gostov ob evakuaciji že budnih, je nekatere »jutranja budnica« vseeno presenetila in so sobe zapustili bosi. Zanje so poskrbeli zaposleni in jim priskrbeli copate, da ne bi v mrzlem in mokrem jutru na pločniku stali brez obutve.

Po navedbah Jamnika poškodovanih ni bilo, prav tako ni nastala materialna škoda. »Po prvih ugotovitvah naj bi zagorelo v delu stavbe, ki so ga gasilci že uspešno pogasili,« so okoli pol devete ure zjutraj sporočili z ljubljanske policijske uprave in tudi tam potrdili, da poškodovanih ni bilo. »Ko bodo omogočeni varni pogoji za delo, bo opravljen ogled kraja požara, o ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,« so še dodali.

Gorelo tudi leta 2012

O požaru v hotelu Slon smo poročali že junija 2012, a je takrat zagorelo okoli tretje ure ure zjutraj. Dim se je širil po hodniku prvega nadstropja, evakuirali so 184 gostov, smo poročali takrat. Vzrok požara je bil takrat bolj ali manj enak kot danes, saj je zagorelo v novi elektro omarici v savni in fitnesu v prvem nadstropju, od koder se je dim prek zračnikov razširil v glavno stavbo. Poškodovanih ni bilo, gostje so se v eni uri vrnili nazaj v sobe.

Priporočamo