V tragični nesreči, v kateri so pod desettonsko klančino umrli trije ljudje, eden pa je hudo poškodovan, so danes vse zastave na ladjah Jadrolinije spustili na pol droga, v Malem Lošinju pa razglasili tridnevno žalovanje.

13.08.2024., Split - Povodom tragedije koja je zadesila Jadrolinijine djelatnike zastave na plovilima spustene na pola jarbola. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na ladjah Jadrolinije so danes zastave spuščene na pol droga. Foto: Pixsell

Posadko trajekta Lastovo so po nesreči izkrcali in na ladjo napotili novo ekipo.

Trajekt je po podatkih portala MarineTraffic še vedno v ladjedelnici na Malem Lošinju.

Trajekt Lastovo je še vedno na Malem Lošinju.

Trajekt Lastovo je še vedno na Malem Lošinju. Vir:MarineTraffic

Eden od zaposlenih pri Jadroliniji, član nove posadke, je na Facebooku objavil ganljiv opis prihoda na ladjo, »enega najtežjih vkrcanj.« Povzema ga je portal dalmacijadanas.hr:

»V Jadroliniji sem zaposlen že 15 let in obožujem delo, ki ga opravljam. Zjutraj so me poklicali iz kadrovske službe. Na Lastovo moraš, mi je rekel kadrovik. Po vseh strašnih  dogodkih, ki so se zgodili, nisem okleval niti sekunde, samo polglasno sem odgovoril: ok, grem. Prišli so pome in me prepeljali iz Splita v Zadar. Tam smo se na kratko rokovali. Nekatere poznam, nekatere ne. Zložim kovček, se usedem v kombi in odpravimo se proti Lošinju. Vso pot v kombiju tišina, tu in tam kakšna beseda, vsak v svojih mislih vse do Lošinja. 

»V kabini poleg moje so spali moji kolegi, ki jih danes ni več«

Zvečer prispemo pred Lastovo na Lošinju, pred ladjo. Čaka nas izmena, padajo objemi, solze pa kar same tečejo po obrazu, prizor je grozen. Tudi jaz jokam, prihajajo spomini na moje umrle kolege. Po nekaj minutah se ločim od njih in grem na kraj tragedije.

Pokrižam se, zmolim ter prosim Gospoda, naj jih objame in odpelje v božje kraljestvo. Ko sem se vrnil, sem vzel svoje stvari in se spustil do naših kabin, tam pa sem popolnoma razpadel. Ne morem nehati jokati. Še včeraj so tu zraven spali moji kolegi, ki jih danes ni več. To je bilo eno najhujših in najtežjih vkrcanj.«

Priporočamo