Prejšnji teden so policisti izvedli hišne preiskave na petih lokacijah na območju Maribora. 

»V sklopu preiskave, usmerjene v delovanje dobro organizirane hudodelske združbe z območja Maribora in tujine, so kriminalisti preiskovali sume storitve različnih kaznivih dejanj – ponarejanja denarja, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva,« so danes sporočili s PU Maribor. 

Osumljenih je pet oseb. Gre za tri moške in dve ženski. Štirje so državljani Slovenije, ena osumljena oseba pa ima srbsko državljanstvo. Vsi so sicer z območja PU Maribor. Za enega moškega so odredili pripor.

Sumijo jih štirih kaznivih dejanj ponarejanja denarja, dveh kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, dveh kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog in enega kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Ponarejeni bankovci: Foto: PU Maribor

Ponarejeni bankovci: Foto: PU Maribor

Previdni in dobro organizirani

V sklopu kriminalistične preiskave so policisti ugotovili, da je kazniva dejanja ponarejanja denarja v sostorilstvu izvrševalo najmanj pet oseb ter drugi osumljenci iz območja Italije. Slednji so na območju Italije ponaredili bankovce za 20, 50 in 100 evrov, člani hudodelske združbe iz Slovenije pa so jih spravili na območje Slovenije in ostalih držav EU, kjer so jih nato prodajali ostalim za približno tretjino vrednosti pristnega bankovca. Ponarejeni bankovci so bili unovčeni v različnih trgovinah, bencinskih servisih, igralnicah, za nakupe izdelkov preko spleta in podobno. Hudodelska združba je bila pri svojem početju previdna in dobro organizirana, so še povedali pri PU Maribor.

V sklopu preiskave navedenega kaznivega dejanja je bilo kriminalni združbi z območja Slovenije zaseženih 2.833 ponarejenih bankovcev za 50 evrov in 390 ponarejenih bankovcev za 100 evrov, kar znaša skupaj za 180.650 evrov ponarejenih bankovcev. 

»Zaseženi ponaredki so bili izjemno kvalitetni in na prvi pogled niso odstopali od pristnih bankovcev ter so vključevali tudi nekatere zaščitne elemente. V zaključni akciji je bilo sicer zaseženo tudi za 21.800 evrov protipravno pridobljene gotovine, zasežene pri osumljenih. Na območju EU je bilo unovčenih za devet milijonov evrov bankovcev, ki so izvirali iz istih serij ponarejenih bankovcev in ki niso več v obtoku. Tudi na podlagi našega mednarodnega sodelovanja sta bili na območju Italije identificirani dve proizvodnji ponarejenega denarja, od koder so izvirali v Sloveniji zaseženi ponarejeni bankovci.« Za kaznivo dejanje ponarejanje denarja je zagrožen zapor od enega do deset let. 

Ponarejeni bankovci: Foto: PU Maribor

Ponarejeni bankovci: Foto: PU Maribor

Prevažali prebežnike in preprodajali droge

Trije storilci so ob tem osumljeni tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. »Osumljenci so organizirali in izvrševali nezakonite prevoze tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop ali prebivanje v Sloveniji oziroma Evropski uniji. Organizirali in opravljali so prevoze tujcev iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo, in sicer tako, da so ogrožali njihova življenja in zdravje. Na območje EU so prepeljali vsaj 31 ilegalnih prebežnikov in zaslužili okoli 155.000 evrov.« Grozi jim od treh do petnajstih let zapora. 

Dva sumijo še več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za  izdelavo prepovedanih drog. »V sklopu sodelovanja s francoskimi varnostnimi organi je bilo na območju Francije zaseženih več kot 32 kilogramov prepovedane droge konoplje in 260 gramov konopljine smole. Zgolj s preprodajo konoplje, ki so jo skušali prepeljati iz Španije do Slovenije, bi lahko zaslužili do 164.000 evrov.« V tem primeru jim grozi do deset let zapora. 

Ena oseba pa je osumljena poskusa prodaje različnega orožja, dobavljenega iz Italije in Kosova, in sicer pištole znamke Beretta in Zastava. 

Priporočamo