33-letnega pohodnika Kyla VerHoefa iz ZDA so gorski reševalci v posameznih intenzivnih akcijah iskali vse od 14. septembra, ko se s Triglava ni vrnil v dolino. V gore se je odpravil sam, na Triglav se je s Krme odpravil dva dni prej, po takratnih informacijah policije naj bi prenočil na Kredarici. Kljub številnim odpravam reševalcev v gore so njegovo truplo našli šele včeraj dopoldan.

Najverjetneje je padel

V zasneženem delu stene Rjavec ga je med letom opazila posadka vojaškega helikopterja, po obvestilu so na kraj poleteli gorski policisti in gorski reševalec iz Bohinja in opravili ogled kraja nesreče. »Okoliščine kažejo na padec pohodnika z višine in nesrečo,« je sporočil Roland Brajič s kranjske policijske uprave. Truplo so odpeljali v dolino, o zbranih obvestilih pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Več deset gorskih reševalcev je pogrešanega 33-letnega pohodnika na izredno zahtevnem terenu iskalo več kot dva tedna. V prvih dneh so pregledali širše območje Triglava z vsemi dostopnimi potmi in melišči. Poleg gorskih reševalcev iz Mojstrane, Bohinja, Kranjske Gore, Radovljice in Rateč so pri iskanju sodelovali policisti gorske policijske enote, policisti vodniki službenih psov in posadka policijskega helikopterja z ekipo za reševanje v gorah, o čemer smo sicer že poročali.

Nujna zimska oprema

Na mnogih nevarnih in izpostavljenih predelih je bil sneg, pod snegom pa ponekod še led, poti brez snega pa so bile zaradi taljenja tega spolzke in mokre. Nevarna so tudi globoka brezna pod stenami najvišje slovenske gore, nekatera so pokrita s snegom, kar ogroža zlasti tiste pohodnike, ki se ne držijo markiranih poti, so opozarjali in še opozarjajo gorski reševalci. Vremenske razmere za iskanje pogrešanega so bile v prvih dneh po izginotju zelo slabe, snežilo je in močno pihalo, razmere pa so se postopoma slabšale zaradi nastajanja megle in zaledenitev.

Kljub vsemu temu so reševalci takrat v gorah opazili številne pohodnike, ki so s takim nepremišljenim dejanjem ogrožali lastno zdravje in tudi življenja. Razmere v gorah so iz dneva v dan bolj zimske, v visokogorju je sneg, ponekod je podlaga lahko ledena. Morebitno pot v visokogorje je treba preudarno in odgovorno načrtovati, nujna je popolna zimska gorniška oprema.

 

Priporočamo