»Ne vem, kako je prišlo do tega in kaj sta imela med sabo. Sem pa videla, kako je Marizela z veliko hitrostjo peljala Kneza na invalidskem vozičku po Kongresnem trgu in potem tudi, da je imel Knez v levi roki nož, s katerim je zamahnil proti Vojku v smeri hrbta. Vojko je bil kake pol metra stran od mene. Ko mu je Maja dvignila jakno, je imel pol hrbta krvavega,« je Anita P. na sodišču opisovala dogajanje v parku Zvezda v središču Ljubljane sredi lanskega oktobra.

Napadalec brez obeh nog in dlani desne roke

Pričala je na sojenju 59-letnemu Ludviku Knezu, invalidu brez obeh nog in dlani desne roke, obtoženemu, da je z nožem poskušal ubiti 55-letnega Vojka B. Zadal mu je več kot štiri centimetre globoko rano, ki je segala v prsno votlino. Napad se je zgodil vpričo ljudi, ki tako kot onadva bolj ali manj živijo na ulici, izbruhnil naj bi zaradi telefona. Knez se zagovarja, da mu ga je Vojko B. ukradel in ga je hotel nazaj, zabodel pa ga je ponesreči. Z njim da ni zamahnil, le roko je stegnil. Vojko B. pa trdi, da mu je Knez telefon sam posodil in da ga je poškodoval brez razloga.

Na vprašanje, ali sta bila Knez in Vojko B. videti pod vplivom drog, je Anita P. zmajala z glavo. »Tam vsi izgledajo tako ali drugače... Osebno jih pa ne poznam, le s Kongresnega trga, ker sem tudi sama na cesti,« je pojasnila. Vsaka od prič dogajanje sicer opisuje malo drugače, a bistvo ostaja: pripovedujejo, da so v Knezovih rokah videle nož in da je z njim ranil Vojka B.

Iz desne rame začela teči debela plast krvi

»Bil sem 20 do 30 metrov od sredine trga in paviljona. Naenkrat sem zaslišal vpitje in videl teči Vojka in Marizelo, ki je porivala invalidski voziček tako hitro, da je Knez skoraj padel z njega. Večkrat je zamahnil z nožem in potem enkrat zadel Vojka v desno ramo. Že prej se slišal besede, nož ima, nož ima,« je pričal Arne Igor S. Povedal je, da Vojko na poškodbe najprej sploh ni reagiral. »Še kar naprej je tekel mimo mene. S telesom sem ga zbil na tla, potem pa sva mu z mojo punco Majo povedala, da je zaboden in ga mirila, da mu skušava samo pomagati. Ko je razprl bundo, je z desne strani rame začela teči debela plast krvi. Naredila sva mu kompresijo, potem pa je že kmalu prišla policija. Jaz dobro vem, kaj je vbod, ker je bila tudi moja punca že zabodena,« je prikimal.

Priča tudi sama že zabodena

Zaslišali so tudi Majo G., ki je rekla, napada ni videla, je pa slišala vpitje, da je nekdo »zaštihan«: »Vojko je kar 'laufal' naokrog, panika ga je grabila. S partnerjem sva mu rekla, vi ste zabodeni in takrat je legel na tla. Vzela sva krpe, slekla sem tudi svoj oranžni pulover in z njim skušala ustaviti kri – njegova kri je na njem še zdaj. Marizela in Knez sta potem zbežala stran, a ju je policija ujela.« Pojasnila je, da ne ve, zakaj sta se obtoženi in oškodovanec sprla, govorilo se je o ukradenem telefonu. Izvedenec je povedal, da je bila rana povzročena z ostrim predmetom, lahko z dva do štiri centimetre širokim nožem. Ko so o Knezovem nožu vprašali Majo G., je odvrnila: »Mislim, da je bil velik kuhinjski nož, za kruh rezat... No, pravzaprav ne vem, ali sem ga sploh videla ali sem o njem samo slišala. Glede tega sem malo zmedena, saj sem bila tudi že sama napadena z nožem,« je odgovorila. Sredi novembra predlani jo je namreč v Plečnikovem podhodu zabodel Eritrejec Coco Filip Faragala, ki zdaj prestaja štiriletno zaporno kazen.

Sojenje Knezu se bo nadaljevalo in predvidoma tudi končalo 21. novembra. Verjetno bi se že danes, a ga zaradi kadrovskih težav pravosodni policisti niso mogli privesti na sodišče.

Priporočamo