»Oče si zasluži, da se ga spusti na prostost. Razen tega, kar sem rekel, ne bom pričal,« je vse, kar je pred senatom s sodnico Klavdijo Bercieri na čelu včeraj povedal Timotej D., sin 40-letnega Aleša Krošlja, obtoženega, da je proti koncu lanskega leta v domačem stanovanju v Kočevju v bistveno zmanjšano prištevnem stanju umoril 67-letno mamo Nado. Enaindvajsetletnika so na sodišče privedli policisti, ker sicer niso mogli zagotoviti njegove prisotnosti. Videti je bil precej odsoten in sodnica ga je vprašala, ali bo šlo in ali je zaspan, on pa je le nekaj zamomljal. Ker je izkoristil pravno dobroto, da mu kot ožjemu sorodniku ni treba pričati, bi lahko sodno dvorano zapustil ali ostal. Ko ga je Bericierijeva pobarala, kaj bo storil, je omahoval, potem pa vprašal očeta: »Kaj bi bilo tebi boljše?« Nato je počasi sedel v prvo klop. Sodnica ga je večkrat opozorila, da sedi na mestu za obtožene, a kar ni reagiral. Potem pa precej nerazumljivo izustil, da »ni nepriseben«, in se po nekaj sekundah presedel.

Ker je vedel, da ima oče rad alkohol, ga je vprašal, ali bi kaj bi pil, in tako se je z izgovorom, da bo šel v trgovino po jegra, izmuznil iz stanovanja. Zunaj je nekaj ljudem povedal, kaj se je zgodilo, in prosil, naj pokličejo policijo, a ga ni nihče jemal resno. Potem je poklical sam.

Truplo na kavču

Sodnica je nato prebrala njegovo izjavo iz sodne preiskave. Timotej D. je na januarskem zaslišanju povedal, da je decembra lani že nekaj tednov živel na ulici. Četrtega decembra se je odločil iti v Kočevje, kjer sta v bloku živela oče in babica. Šel je po zimska oblačila. Zvečer je trkal, pa ni nihče odprl, čeprav se mu je zdelo, da v stanovanju sliši pritajeno premikanje. Odločil se je počakati pred vrati: da tisti, ki je morda v stanovanju, pride ven ali da se oče in babica vrneta domov. Okoli pete zjutraj je spet trkal, nič se ni zgodilo. Čez čas pa je le zaslišal očetov glas: »Timotej, a si ti?« Krošelj ga je spustil noter.

Že ko je sin vstopil, je čutil, da je nekaj hudo narobe. »Psihofizično je bil videti še bistveno bolj zjeban kot običajno, kar je pri mojem očetu težko,« je opisoval. Oče mu je nato povedal, da je zgodilo nekaj groznega in da je pred enim tednom ubil svojo mamo, Timotejevo babico. Timotej je na kavču zagledal truplo, pokrito z dekami, izpod katerih so molele noge. Oče je nosil kirurško masko in se pritoževal nad vonjem. »Pred mano jo je polival z ustno vodico,« je dejal. »Rekel je, da jo je ubil, ko mu je zmanjkalo tablet. Po moje je bil v odtegnitveni krizi,« je pojasnil. Na vprašanje, ali je bila tudi babica odvisnica, je odgovoril, da je bila v preteklosti hud alkoholik. »Sicer pa je bilo tam uživanje drog običajno. Heroin, kokain, amfetamini ... Namesto hrane je bila pač droga,« je izjavil.

Usodna poškodba glave

Krošlju tožilstvo očita, da je mamo lani od 30. novembra popoldne do 2. decembra večkrat udaril po glavi in prsnem košu, da je padla po tleh in se poškodovala po glavi. Usoden je bil eden od udarcev glavo, zaradi katerega je izkrvavela v možgane. Imela je tudi veliko zlomljenih reber.

Do nje že prej nasilen

»Oče je še rekel, da je preveč zmeden, da bi vedel, kaj se je zgodilo. Jaz sem bil prepričan, da jo je on, ker vem, kako se obnaša, ko je pod vplivom drog,« je še povedal. In da mu je oče kasneje ponudil jabolko, eno pa je tudi sam začel lupiti z nožem. Timoteja je bilo močno strah, da bi ga z nožem poškodoval, če bi ga prijavil. Ker pa je vedel, da ima rad alkohol, ga je vprašal, ali bi kaj pil, in tako se je z izgovorom, da bo šel v trgovino po jegra, izmuznil iz stanovanja. Zunaj je nekaj ljudem povedal, kaj se je zgodilo, in prosil, naj pokličejo policijo, a ga ni nihče jemal resno. Potem je poklical sam.

Ni znal povedati, koliko časa je bil z očetom v stanovanju, lahko tri, lahko pet ur. Po njegovih besedah je bil oče večkrat nasilen do babice, kričal je in jo krivil za svoje zavoženo življenje. Večkrat je videl, da jo je udaril, »in ne rahlo«, še huje pa je moralo biti, ko ga ni bilo zraven. Videlo se je, da se sina boji, a nikoli ni nič rekla proti njemu. Sam je očeta bolje spoznal šele pri petnajstih letih. Do njega ni bil nikoli nasilen. Verjetno zato, ker je bil pri petnajstih že večji kot on, je dejal.

Branju Timotejeve izpovedi iz preiskave je nasprotoval Krošljev zagovornik Igor Bernik, češ da ga na zaslišanju ni bilo in priči ni mogel postavljati vprašanj. S tem pa da so bile kršene Krošljeve pravice do obrambe. Tožilec Sedin Kićin se ni strinjal, češ da je bila obramba o zaslišanju pravilno obveščena, pravice, da se ga udeleži, pa ni izkoristila. 

Priporočamo