»Kolikokrat sem pomislila, kako srečna sem, da te imam! Kako je lahko nekdo tako popoln storil kaj takšnega? Kako si me mogel tako izdati, pripeljati tujce v najino spalnico?« je Gisèle Pelicot na sodišču v Avignonu nagovorila svojega moža Dominiqua. Ni ji hotel pogledati v oči. Ali pa ni zmogel. Deset let jo je namreč omamljal z uspavali, prek spleta novačil neznane moške, ki so jo nezavestno posiljevali, sam pa vse skupaj snemal. »Kriv sem vsega, česar me obtožujejo. Posiljevalec sem. Tako kot vsi drugi v tej dvorani,« je ves objokan že pred časom priznal, družino pa prosil za odpuščanje. Branil se je, da je imel »drugačno« vzgojo in da je bil kot otrok tudi sam žrtev posilstva. Dokler ni policija na njegovem računalniku (skoraj po naključju) našla na stotine posnetkov in okoli 20.000 fotografij, je danes 71-letna Francozinja mislila, da je rojena pod srečno zvezdo. S soprogom sta bila v ljubeči zvezi skoraj petdeset let. »Bila sem srečna, zadovoljna. Bil si tako skrben, prijeten, nikoli nisem dvomila o tebi. Skupaj sva se smejala, skupaj jokala,« je komaj izdavila, po licih so ji tekle solze. A svojega moža ni zares poznala. »Vedno sem ga skušala dvigniti, mu pomagati v svetlobo, on pa je raje izbral najtemnejše globine človeške narave. Povsem uničena sem. Ne vem, kako se bom kdaj izvlekla iz tega. Ne vem, ali imam sploh še dovolj časa, da se postavim nazaj na noge,« je Pelicotova nagovorila sodišče.

Gisele Pelicot je ponižana, ko posluša izgovore osumljenih za njeno posilstvo, saj so jo brez soglasja posiljevali, ko je bila nezavestna. Najmlajši med njimi je star 26 let. »Lahko bi bila njegova babica,« je komentirala 71-letna gospa.

Nekaterim bi bila lahko babica

Postopek bi lahko potekal za zaprtimi vrati, a se je gospa Pelicot borila, da je postal javen. In da so na sodišču predvajali nekaj posnetkov z brutalnimi napadi nanjo. »Odslej si bo lahko vsaka žrtev posilstva rekla, da če sem zmogla jaz, zmore tudi ona. Nočem, da jih je sram. Sram bi moralo biti napadalce. Niti malo se ne čutim krivo, da sem žrtev,« je po pisanju časnika Le Monde pričala na sodišču. Zavrača navedbe nekaterih, da je zaradi svoje odločitve pogumna. »Nisem pogumna – to bi bila, če bi skočila v morje, da bi nekoga rešila smrti –, ampak zgolj odločena, da spremenim družbo.« Zvezda (francoskega) feminizma pravi, da je v prvi vrsti treba spremeniti definicijo posilstva, saj se nekateri moški, obtoženi posilstva, izgovarjajo, da so bili z njo nežni, drugi pa naj bi mislili, da si tega tudi sama želi. »Bili so z nezavestno žensko. Zame so posiljevalci. Zadnjič sem v dvorani gledala enega od njih. Človeka, ki je prišel v mojo hišo in v mojo spalnico brez mojega dovoljenja. Človeka, ki je prišel posilit nezavestno, 57 let staro žensko. Lahko bi bila njegova babica! To je ponižujoče poslušati,« je zgrožena nad izjavami nekaterih obtoženih. »Veste, tipičen posiljevalec ni nekdo, ki sredi noči opreza po parkirišču. Lahko je sorodnik, prijatelj ali znanec,« je še dodala. Med letoma 2011 in 2020 naj bi Pelicotovo v njeni domači hiši v Mazanu v Provansi posililo več kot 50 moških, starih od 26 do 74 let, ki jim zdaj grozi do 20 let zapora. Zaradi lukenj v spominu, nenavadnega počutja in resnih ginekoloških težav je dolgo mislila, da je z njo nekaj hudo narobe. Ko je končno izvedela, kaj se je dogajalo in da je za vse kriv njen mož, se ji je podrl svet. Pa tudi njunim trem otrokom in več vnukom.

Pozivi k spremembi zakonodaje

Primer je pretresel tako Francijo kot pravzaprav ves svet, sprožil pa množične proteste, na katerih so tisoči zahtevali ostrejšo zakonodajo v primeru posilstva, opozarjali pa na kulturo posilstev v družbi kot normalizaciji in opravičevanju spolnega nasilja. Vse glasnejši so pozivi k redefiniciji kaznivega dejanja spolnega napada in posilstva po modelu »ja pomeni ja«, kakršnega poznamo tudi pri nas. Tovrstno ureditev (z nujnim soglasjem vseh vpletenih v spolni odnos) že imajo na Hrvaškem, Švedskem, Danskem, Portugalskem, v Belgiji, Luksemburgu, na Cipru, v Združenem kraljestvu …

Vsaj 35 od 50 moških, obtoženih v primeru Gisele Pelicot, namreč zanika posilstvo. Vztrajajo, da jih je Dominique Pelicot pretental in so mislili, da je gospa v »spolni igrici« sodelovala prostovoljno (da so torej tudi oni žrtve!) oziroma se je zgolj pretvarjala, da spi. In ker v zakoniku ni eksplicitno zapisano, da mora biti dano soglasje za spolni odnos, bi jim po tej definiciji taka obramba teoretično celo lahko uspela. Spremembi definicije posilstva sta naklonjena tako francoski pravosodni minister Didier Migaud kot predsednik države Emmanuel Macron. 

Priporočamo