Gasilce so spet poklicali na pomoč zaradi požarov v Splitsko-dalmatinski in Šibeniško-kninski županiji. Okoli 15. ure sta izbruhnila nova požara na območju Segeta Gornjega blizu Trogirja in na območju Biograda. Na terenu je 250 gasilcev z 58 vozili, v zraku sta spet dva air tractorja in en canadair. Na pomoč prihajajo tudi gasilske okrepitve iz Slavonije in Like. V pripravljenosti so tudi gasilci iz Zagreba in Krapinsko-zagorske županije.

Požar na območju Biograda zaenkrat ne ogroža hiš. 

Dogajanje čez dan

Gasilci so dopoldne že sanirali požarišče, kanaderji pa so zapustili območje. S požarom se je borilo več kot 150 gasilcev s skoraj 60 gasilskimi vozili, pomagala sta jim tudi po dva canadairja in air tractorja. Med gašenjem je bil poškodovan gasilec. Ogenj se je nato znova razplamtel in dosegel naravni park Biokovo, od koder se vije gost dim, ki ga je mogoče videti tudi iz Bosne in Hercegovine.

Po besedah gasilskega poveljnika šibensko-kninske županije je bila največja ovira hribovit teren.

Poleg tega je ogenj razpihovala sunkovita burja, veter pa je spreminjal smer, kar je še oteževalo gašenje.

Razsežnosti požara nad Šibenikom razkrivajo tudi fotografije satelita Sentinel2:

»Gledala ogenj in čakala na svojo usodo«

»Kam naj grem? Ta hiša je vse, kar imam. Grozno je bilo,« je približevanje ognja njeni hiši v Gornjih Tučepih za portal 24sata opisala 88-letna gospa Viktorija Lalić. »Dekleti, ki med poletnim delom živita tukaj, sta vzeli svoje reči in odšli, a sta se potem vrnili. Prosili sta me, naj grem z njima, a kam naj bi šla? Ostala sem tukaj in čakala, kaj mi je Bog namenil. V vrečko sem pospravila zdravila in nekaj kosov oblačil, sedla na stol na vrhu stopnic, gledala v plamene in čakala na svojo usodo,« je Dalmatinka opisala dramatične trenutke. Požar se je njeni hiši približal na nekaj sto metrov.

Novinarji so govorili tudi z Grgo Mijačikom, ki je pripovedoval, kako so gasilci celo noč hodili po gozdu, gasili ogenj, varovali hiše, zjutraj pa od utrujenosti popadali po tleh. »Grozno je bilo. Po nas je padal dež pepela,« se je spominjal. Plameni so požgali rastlinje le dobra dva metra stran od hiše, zid je že rahlo počrnel. »Sinov avto, parkiran malo nad hišo v gozdu, je zgorel. Trenutno tudi nimamo vode, ker je zgorela glavna cev, po kateri iz naselja k nam teče voda. Ta hiša, ta kraj, to je zame balzam za dušo. Ne vem, kaj bi storil, če bi ga izgubil,« je zaključil.

Znan vzrok požara pri Tučepih 

S splitske policijske uprave so sporočili, da je požar, ki je včeraj izbruhnil pri Tučepih, zanetil čebelar, ki ni popolnoma pogasil žerjavice. Proti njemu bodo vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve hudega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti.

Ogenj je včeraj sprva zajel makijo, nizko rastlinje in borov gozd ter se nato hitro razširil, tako da je zajel štiri kilometre dolgo območje. Danes je dosegel naravni park Biokovo ter zajel bližnjo kmetijo in avtomobile. Slišati je bilo tudi močne detonacije. Poveljnik gasilcev iz Tučepov je za Hrvatski radio pojasnil, da je razneslo stara zapuščena vozila. Ogenj je po nekaterih ocenah uničil več sto hektarjev površin, med gašenjem pa je bil prav tako poškodovan en gasilec.

Glavni poveljnik Slavko Tucaković je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina potrdil, da so morali ponoči evakuirati nekaj stanovalcev.

Po poročanju lokalnih medijev se je ponoči v nevarnosti znašel tudi župan Tučepov Ante Čobrnić, ko je skušal z avtom priti do sosednjega naselja. Kot je dejal, se je komaj rešil iz ognjenega obroča, njegovo vozilo pa je popolnoma zgorelo.

V gašenje požara v Tučepih so se poleg gasilcev iz splitsko-dalmatinske županije vključili tudi zagrebški gasilci, medtem ko pri boju z ognjem pri Skradinu pomagajo gasilci iz karlovške županije.  

»Bil sem kot Mad Max!«

»Takoj sem sedel v avto, da bi šel pomagat. Bil je še majhen, a se je v trenutku razplamtel. Skoraj bi tudi sam zgorel! Ogenj je zajel avto, v zadnjem trenutku sem skočil iz njega. V tistem trenutku sem bil kot Mad Max,« je za portal 24sata svoj boj z ognjem opisal župan Tučepov Ante Čobrnić. Z obsežnim požarom na območju se je vso noč borilo okoli 237 gasilcev z vse države, zjutraj, ko so se razmere vsaj malo umirile, so jih poslali pomagat drugam. Pogorelo je nekaj starejših hiš, peščica gostov je zapustila lokalne hotele in apartmaje ob vznožju Biokova. »Stojimo na cesti in čakamo. Prestrašeni smo, a nas je lastnik stanovanja vsaj malo pomiril,« je za portal Net.hr dejal turist in opisal še, kako so na območju nenehno tulile sirene, mimo pa švigali gasilska vozila.

Obsežen požar v Gornjih Tučepih:

Na pomoč so danes zjutraj prispeli en canadair in dva air tractorja. »Borili smo se celo noč. In to z nadčloveškimi napori,« je za portal Danas.hr povedal poveljnik gasilcev Slavko Tucaković. 

Požar v kraju Dubravice tik ob narodnem parku Krka:

Priporočamo