Višje sodišče bo svojo odločitev sporočilo v pisni obliki.

Kot je danes povedal Janšev zagovornik Franci Matoz, je pritožbo podal zaradi spremenjene obtožbe. Tik pred lansko sklenitvijo glavne obravnave na celjskem okrožnem sodišču je namreč Veselinovič obtožbo iz kaznivega dejanja žaljive obdolžitve spremenil v kaznivo dejanje obrekovanja. Po oceni Matoza je to bila nedopustna sprememba, ki je sodišče ne bi smelo dovoliti.

Veselinovičev zagovornik Gorazd Fišer je glede spremembe obtožbe dejal, da ni šlo za nedovoljeno spremembo, saj da se je med sojenjem pokazalo, da se je Janša dobro zavedal, kaj je zapisal v tvitu maja 2021. Takrat je Janša namreč zapisal: "Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike."

Matoz se je pritožil tudi zaradi mnenja prvostopenjskega sodišča na višino Veselinovičeve plače. Janša je namreč v tvitu zapisal, da Veselinovič mesečno prejema nekaj več kot 6000 evrov, v času covidnega obdobja pa da je njegova plača znašala 8500 evrov. Sodišče je to trditev na podlagi dokazil Veselinoviča o višini plače označilo za neresnično, Matoz pa za resnično.

Matoz je sicer pred tokratno obravnavo od celjskega višjega sodišča zahteval izločitev sodnice Barbare Žumer Kunc, vendar neuspešno. Žumer Kunc je predsedovala senatu, ki je Janšo pred leti zaradi obrekovanja dveh novinark RTV Slovenija obsodil na pogojno zaporno kazen, zato Janševa obramba meni, da ne more nepristransko odločati v zadevi Veselinovič.

Ker ni uspel z izločitvijo Žumer Kunc, je Matoz na vrhovno sodišče naslovil zahtevo za izločitev predsednika Višjega sodišča v Celju Branka Aubrehta in podpredsednice celjskega višjega sodišča Jožice Arh Petković, a je sodišče zahtevi zavrglo. Matoz je trdil, da je Aubreht pri zahtevi za izločitev Žumer Kunc ravnal pristransko, vrhovno sodišče pa je v obrazložitvi svojega sklepa zapisalo, da v konkretni zadevi ne iz subjektivnega ne iz objektivnega vidika nepristranskosti niso podane okoliščine, ki bi v zadevi terjale izločitev Aubrehta.

Glede sodnice Arh Petković pa je vrhovno sodišče ugotovilo, da ne bo odločala v zadevi Veselinovič, zato je zahtevo Matoza po njeni izločitvi zavrglo.

Sodni senat celjskega sodišča pod vodstvom Leonide Jager je Janšo novembra lani obsodil za kaznivo dejanje obrekovanja, ki mu ga je Veselinovič očital v zasebni tožbi zaradi zapisa v tvitu maja 2021. Sodišče sicer ni ugodilo zahtevi tožnika po pogojni zaporni kazni, je pa Janšo obsodilo na 8000 evrov denarne kazni.

Žumer Kunc je danes povzela potek sojenja Janši na prvostopenjskem sodišču. Kot je med drugim povedala, je sodišče ocenilo, da je Janšev tvit škodoval časti in dobremu imenu Veselinoviča. Janševo trditev v tvitu, da je bil nekdanji odgovorni urednik STA Borut Meško žrtev umora, ki da ga je zgrešil Veselinovič, je sodišče označilo za neresnično, saj je Meško umrl zaradi raka.

Priporočamo