Komet s polnim imenom C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), znan tudi kot A3, so prvič opazili v kitajskem observatoriju Tsuchinshan januarja 2023, natančneje pa so si ga ogledali iz Južne Afrike v okviru programa ATLAS. 

Astronomi so takrat izračunali, da ga bo s severne poloble moč videti jeseni 2024, a so obenem opozarjali, da ni povsem gotovo, da ne bo že prej razpadel. V zadnjih tednih so potrdili, da se A3 še drži skupaj in da je velika verjetnost, da ga bomo v oktobru lahko videli. Nekateri navdušenci pravijo, da bi lahko šlo za najbolj spektakularen komet desetletja, če ne celo stoletja.

Komet A3  Foto: Wikipedia

Komet bo na našem nebu viden prvič po 80.000 letih.  Foto: Wikipedia

Bližje kot je komet Soncu, svetlejši postaja zaradi odboja svetlobe. Gmota ledu, kamenja in prahu ob približevanju Soncu žareče zasveti. A3 za svojo pot okoli Sonca potrebuje 80.000 let, kar pomeni, da je bil z Zemlje nazadnje viden v času, ko je po svetu hodil neandertalec. 

Kdaj in kje bo viden?

Komet A3 bo iz Evrope viden že v naslednjih dneh. Opazovati ga bo moč na vzhodnem nebu, nizko na obzorju in pred sončnim vzhodom, navaja spletni portal Sky at night magazine.

Pričakovati je, da se ga bo bolje videlo ta mesec, ko bo na zahodu viden kakšno uro po sončnem zahodu. V tem obdobju bo tudi najbližje Zemlji. Od našega planeta bo namreč oddaljen približno 71 milijonov kilometrov. Astronomi napovedujejo, da bo komet ob ugodnih vremenskih razmerah najverjetneje moč videti s prostim očesom ali vsaj z daljnogledom.

A3 bo Zemlji najbližje 12. oktobra, ko bo po pričakovanjih tudi najsvetlejši. Za opazovanje je priporočljivo najti lokacijo z minimalnim svetlobnim onesnaženjem in z odprtim pogledom na zahod. 

Premikanje kometa lahko spremljate na spletni strani The Sky Live

Z južne poloble in mednarodne vesoljske postaje so komet A3 lahko opazovali že septembra. 

Nepredvidljivost svetlobe

Astronomi brzdajo navdušenje ljubiteljskih opazovalcev nebesnih teles, ki o A3 govorijo kot o kometu stoletja. Opozarjajo, da obstaja možnost, da komet v resnici ne bo tako impresiven. 

Kometi, ki prihajajo iz Oortovega oblaka, kakršen je tudi A3, so pogosto nepredvidljivi in njihova svetloba lahko stagnira, ko se približujejo Soncu. V bližini Sonca lahko zaradi silovitega izhlapevanja zamrznjenih plinov celo povsem razpadejo. Svetloba kometov je odvisna od vrste in količine plinov in prahu, ki ga sestavljajo, kar se lahko zelo hitro spreminja. 

V dosedanji zgodovini opazovanja kometov za najsvetlejšega velja Hale-Bopp, ki ga je bilo moč občudovati leta 1997. 

A view of the Hale-Bopp comet over Shepherdstown, W.Va., Thursday, March 13, 1997, at about 4:45am. The photograph was made with a 50mm lens and a 30 second exposure. (AP Photo/The Journal, Mike Zagarella)

Titulo najstvetlejšega kometa za zdaj nosi Hale-Bopp, ki je bil marca 1997 zelo dobro viden tudi s prostim očesom. Foto: AP 

Priporočamo