Doslej so z višjim tveganjem za razvoj raka povezovali predvsem rdeče in predelano meso, perutnina pa je veljala za varnejši vir beljakovin. A zadnja študija je pokazala, da bakterija kampilobakter, prisotna v piščančjem mesu, ne povzroča le črevesnih okužb, temveč lahko bistveno vpliva na napredovanje raka debelega črevesa.
Kampilobakter sicer velja za najpogostejši povzročitelj zastrupitev s hrano. Običajno povzroča drisko, slabost in bruhanje, ki pri večini ljudi minejo v enem tednu. Vendar je pri otrocih, starejših ljudeh in osebah z oslabljenim imunskim sistemom okužba lahko nevarna. Čeprav neposredna povezava med bakterijo in naraščanjem primerov raka še ni znanstveno potrjena, raziskovalci opozarjajo, da je tveganje realno.
Tveganje odvisno od porcije
Italijanska raziskava, objavljena prejšnji teden, je pokazala, da redno uživanje piščančjega mesa lahko podvoji tveganje za smrt zaradi enajstih vrst raka, vključno z rakom debelega črevesa in želodca. Tisti, ki pojedo štiri porcije piščanca na teden, imajo kar dvakrat večje tveganje za smrt v primerjavi s tistimi, ki pojedo le eno porcijo tedensko, navaja DailyMail.
Ameriški znanstveniki so v ločeni raziskavi spremljali več kot 70 pacientov z rakom debelega črevesa in ugotovili, da se je količina bakterije kampilobakter povečala pri tistih, katerih rak se je razširil na druge dele telesa. Ključno vlogo pri tem bi lahko igral toksin CDT (cytolethal distending toxin), ki povzroča povečanje in odmrtje celic ter poškodbe DNK.
Čeprav so za dokončno potrditev povezave potrebne nadaljnje raziskave, strokovnjaki svetujejo previdnost pri ravnanju s piščančjim mesom. Piščanca je treba temeljito termično obdelati, surovo meso ločevati od druge hrane, ga shranjevati v hladilniku ter si po rokovanju z njim obvezno umiti roke in kuhinjsko opremo. Strokovnjaki obenem opozarjajo, da piščanca pred pripravo ni priporočljivo prati, saj se lahko bakterije tako razširijo po kuhinji.