Prihajajo prvomajske počitnice, ki bodo spet minile brez kresovanj, razvratnega pijančevanja in javnih nastopov cvetobera slovenske glasbenoumetniške in lokalnopolitične druščine, ki po navadi zaseda odre na veselicah ob največjem delavskem prazniku. Če smo vse leto službene dolžnosti opravljali od doma in tam v domačem naslonjaču dvigovali družbeno in kolektivno samozavest, je logično, da se bomo tudi veselili od doma. Seveda le tisti, ki se ne bodo v tem mini počitniškem času odpravili na krajši oddih ali daljše potovanje. Kot so raziskali v Slovenskih novicah, Slovenci namreč množično pripravljajo kovčke, da so letala, ki vozijo počitnikarje v Hurgado, na Madeiro in Kanarske otoke, v Združene arabske emirate pa na Kreto in Rodos, že zasedena. Po besedah pristojnih iz ene od slovenskih turističnih agencij je zanimanje za vse trenutno razpisane aranžmaje s posebnimi letali izjemno, sicer pa imajo tudi veliko povpraševanja po daljnih destinacijah, kot so Maldivi ali Mavricij.
Če k vsem tem svetovnim popotnikom prištejemo še vse tiste, ki morajo na vikende, razsejane po hrvaškem ozemlju, odpeljati svoje matere ali očistiti bazene, bo Slovenija prvomajske dneve, kot vse kaže, praznovala v povsem turističnem duhu, ne glede na precej neugoden koledarski razpored prostih dni, ki prideta na soboto in nedeljo. A tudi na Hrvaškem zna priti do nepredvidenih situacij, kar je nazorno razkril vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter v pogovoru za STA. »Moramo računati, da tam, kjer smo bili ves čas navajeni, da nam postrežejo neverjetno travarico, kavo in nam ponudijo dober ribji obrok, naletimo na zaprta vrata,« je ponazoril. Medtem ko bodo počitnikarji že na poti ali pa celo že prej, ko bodo pripravljali svoje kovčke in torbe, si velja prebrati še nasvet največje slovenske popotnice moderne dobe, ki so ga na medmrežju odkrili pri časopisu Svet 24 in ga seveda takoj delili z javnostjo. V spremni besedi so zapisali, da gre za pametni nasvet televizijke Mojce Mavec, ki je v življenju že ogromno prepotovala in vedno pove, da so potovanja odličen učitelj za življenje. Eno od življenjskih modrosti, ki jih je ob tem osvojila, je položila na srce tudi svojim sledilcem. »Ena od lekcij, ki sem jo odnesla s potovanj, je ta, da se ne jezim več zaradi slabega vremena. Vreme pride in gre. To je večje in močnejše od mene. Majhnim nalivom se lahko izognemo, velikim vremenskim razmeram ne. To verjetno velja tudi sicer v življenju!« je dahnila v svetovni splet Mavčeva in tako navdušila redakcijo Sveta 24, da so ob vsem zapisanem pripisali: »Kako preprosto in kako res!«
Logarjeva na pot z lekarno
Da se je treba na potovanja pripraviti vnaprej in dobro premisliti, kaj vse je treba vzeti s seboj, je v reviji Obrazi povedala tudi Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Njeno prvo daljše popotovanje, ki sta si ga pred leti privoščila skupaj s soprogom, je bil obisk Vietnama. »Mož se šali, da sva imela s seboj toliko stvari, da bi lahko operirala slepič ali pozdravila vsaj srednje veliko vasico. S seboj sva vzela kompletno lekarno, vključno z infuzijskimi sistemi, antibiotikom, tudi skalpel in pean,« je o potovalni logistiki povedala Logarjeva. Med svetovno popotniško elito naša priljubljena literarna zvrst uvršča tudi igralca Janeza Hočevarja - Rifleta, ki je po uspešni operaciji kolka že v nizkem startu, da bo zajahal svojega motolepotca in se odpeljal raziskovat nove kraje in običaje. »Šel bom do Bosne, Srbije, Črne gore, Albanije, Romunije… Kamor me bodo spustili. Zdaj sem bil dvakrat cepljen proti covidu-19, tako, da bom mogoče imel potni list, da bom lahko hodil po svetu,« je optimistično napovedal v Nedeljskih novicah. Ampak tega, kam jo utegne mahniti, ne misli poveličevati na družbenih omrežjih, saj ne čuti nobene potrebe, da bi objavljal fotografije, da bi vsi videli, kam je šel. »Ne razumem te potrebe, zakaj je treba vse povedati. Na primer, danes sem bil na Triglavu, poglejte me, kako sem čeden. Tega res ne potrebujem,« je oznanil Rifle.
Med neke vrste novodobne popotnike spadajo tudi kolesarji. Takšnih, ki se odpravljajo na večdnevne ali večtedenske ture, je malo, zato pa je izletniških kolesarskih navdušencev, ki nadvse radi razkazujejo svojo opremo, vse več. Celo toliko, da je kolo v za to specializiranih trgovinah težko kupiti, ker jih je preprosto premalo na zalogi, kot so minule dni poročali na siol.net. Nič čudnega, da so se v reviji Nova lotili poizvedovanja, kdo od slavnih Slovencev se navdušuje nad vožnjo s kolesom. Igralka Darja Reichman je na primer ena tistih, ki si življenja brez kolesa sploh ne predstavlja, čeprav za vsakodnevni odhod v gledališče ne pride v poštev, ker bi predolgo kolesarila do Kranja. A vseeno ima kar dve kolesi – eno mestno in eno gorsko. »Obožujem neskončne poti po Barju ali vijugaste istrske poti poleti, ki velikokrat zahtevajo tudi vzpon,« je o potrebni izbiri koles povedala Reichmanova in za povrh dodala, da je pripravljena tudi na vse težave in nevšečnosti, ki so del kolesarjenja, kot so predolgo krilo, ki se zaplete v verigo, odvezana vezalka, predrta zračnica in pa zvita tanka žica, ki jo ponekod nastavljajo kolesarjem iz čiste zlobe.
Kulinarični navdušenci
Moški del zvezdniške elite se še vedno navdušuje nad gospodinjskimi opravili, ki pa niso nič manj zahtevna, kot je potovanje ali pa rekreacija. Sekumandy Condé, novinarska in poročevalsko-voditeljska zvezda narodne televizije, je eden takšnih, ki so ga v reviji Zvezde Lady pohvalili, da ni zgolj kulinarični navdušenec, temveč ima celo pomemben gastronomski naziv. Je namreč predsednik združenja Chaîne des Rôtisseurs, ki v Sloveniji deluje že petnajst let in pod svojim okriljem združuje vrhunske kulinarične mojstre, vinarje ter ljubitelje vrhunske kulinarike in gastronomije. »Ustvarjanje za štedilnikom je zame prijetna sprostitev, težko pa bi rekel, kaj najbolje pripravim. Trenutno mi gredo super od rok pečenke, ker se jim pač posebej posvečam. Če si sposodim misel pri leta 1927 voljenem knezu gastronomije Mauriceu Edmondu Saillandu Curnonskem: Kuhanje je izvrstno takrat, ko ima hrana okus po tistem, iz česar je narejena,« je pojasnil Condé.
Sicer na amaterski ravni, a zato z nič manj elegance se po zapisanem v tej isti reviji ukvarja tudi neprekosljivi komentator in zdravnik Andrej Stare. Tudi on je tako kot občasni kolega Condé specialist za pripravo mesa. Nazadnje je, kot se je pohvalil, pripravil popečen rostbif v omaki iz mavrahov in kuhanega kostanja z mladim krompirjem ter solato po Staretovo. »Zanjo potrebujete tri vrste paprike, češnjevec, čebulo, divje kapre, črne olive, zelene olive, mocarelo, baziliko, olivno olje in trdo kuhano jajce. Kot drugo prilogo pa sem skuhal še brstični ohrovt in ga postregel na nežnih kruhovih drobtinah z maslom. Mnjami!« je v komentatorskem slogu svoj recept za posebno kulinarično doživetje razkril Stare.