Res je občina pred leti prišla do ključnega razmisleka, da je temelj blaginje uspešno gospodarstvo, in mu namenila veliko podporo, zlasti v obdobju po stečaju Primorja smo gospodarstvu ponudili marsikaj, da bi pospešili njegov nadaljnji razvoj. Občina lahko torej marsikaj spodbudi, drži pa tudi, da je razvoj na nekem območju posledica številnih dejavnikov. Brez pogumnega, prodornega in ciljno usmerjenega gospodarstva bi bila naša pomoč veliko premalo.

Lokacija zagotovo prispeva k odločitvi posameznega podjetja, kam bo umeščalo proizvodnjo in razvoj. Eno je širša geografska umeščenost, kot so priključki na hitro cesto, bližina pristanišča in pomembnejših logističnih centrov, poleg pa so seveda še drugi dejavniki. Kot zanimivost lahko povem, da se je podjetje, ki v naši občini ustvarja najvišjo dodano vrednost, za lokacijo v Ajdovščini odločilo zaradi kakovostne pitne vode. Je njihova pomembna surovina, in ker jim je ni treba dodatno prečiščevati, s tem veliko prihranijo. Lahko torej pritrdim: ne bo se vsako podjetje odločilo za vsako okolje.

Če me kdaj skrbi, da se ponovi leto 2012, zlom Primorja in recesija? Takšen scenarij se glede na strukturo našega gospodarstva ne more ponoviti. Je izjemno razpršeno tako po panogah kot po velikosti. Stečaj katerega koli podjetja, tudi velikega, bi bil amortiziran v zelo kratkem času in ne bi bistveno ogrozil socialne varnosti ljudi, ki pri nas živijo in delajo. Če smo se kaj naučili od zloma Primorja, smo se, da je največja varovalka uravnoteženo gospodarstvo. x Nedeljski dnevnik

Priporočamo