Odsev v ogledalu pesnice jih preveč opozarja na sporna, hudobna dejanja, poskušajo ga razbiti, na tisoče koščkov, zaznamovanih z njihovimi grehi. Ne uspe jim, zato se lotijo lastnice. Brigajo jih njene umetnine, njen globok, nepozaben odtis v zgodovini slovenske kulture, kajti na vrsti je sramotenje in bičanje. Zaradi izplačanih 8000 in malo več evrov vredne nagrade za življenjsko delo, ki jo je pred četrt stoletja (brez pojasnjenih razlogov in pranja umazanega perila) zavrnila. Zaženejo vsa svoja orodja: medije, novinarje-mrhovinarje in prodajalce tračev, pravnike, dežurne na Trstenjakovi …, da obtožujejo, lažejo, se zgražajo, grozijo in rohnijo. In skličejo nujno sejo. Obora za kulturo? Nak, odbora za klevetanje. In tu dobi glavno obtožnico še druga »čarovnica«, ministrica Asta, za »likvidacijo«, oprostite za tako mini interpelacijo, ki jo nadaljujejo na seji v DZ.

Druga politična slika. Kako se je napihoval, poln »egotripa«, edini kandidat za predsednika stranke z »najboljšim« gospodarskim programom. Za bogate, seveda. Kje pa je njegova/njihova krščanska dobrota za reveže? Aja, saj res, drobiž beraču pred cerkvijo in veliki evri za »berača« v njej. Oni znajo bolje, je pisalo na transparentu, samo ne vem, kaj. Lesti Janši nekam? Očitno, Matejeve besede, kaj besede, njegovo zaklinjanje (da ne bo več šel v vlado z Janšo), je hitro skopnelo, saj je bilo namenjeno samo volilcem in potem Golobu, da jih vzel pod svojo streho. Zakaj le? Ker imajo tudi najboljšo, najbolj moderno rešitev za zdravstvo. Če ne verjamete, pa se prepričajte: zdravje in življenje naj bosta odvisna od premoženja. Enostavno, kajne? Pa ženske naj umirajo, če hočejo po vsej sili »umoriti nerojenega otroka« … Malo pretiravam, a naj mi bo oproščeno, ker sem že sita vseh teh puhlic politikov, ki se jih zaradi strankokracije ne moremo na noben način znebiti. In nič ni luči na koncu tunela, še tunela ni. Kje si, Ljudmila?

Matej se pridno ponuja in nabija svojo klavrno ceno: »Mi na desnici, združeni in sodelujoči …« Kdo bo dal več zame? Janša? Logar? Rupar? Gregorčič? (Ah, on ne. Ne ve, če se bo sploh ukvarjal s politiko, ker ga nočejo za predsednika SLS.)

Tretja politična slika. Ti, ti, politikantska, nesramna Levica! Kriva si, da je SDS (in druge stranke) morala odpovedati kot solza čist referendum o novi nuklearki. Kriva si, ker se držiš koalicijske pogodbe in spoštuješ pravo …. Take izgovore je na Odmevih potegnil iz rokava agresivni Černač (SDS), to ponavljal kot pokvarjena plošča in svoje voditeljice Rosvite skoraj ni pustil do besede. To je pač prototip delovanja večine poslancev SDS, izgovori in agresija. (Ko bi vedel, kako izgleda smešen in pomilovanja vreden, a za Janševe ovčice žal ne.) Po njegovem so krivi še mediji, recimo zadnja Tarča, ki so razkrili posnetke poslanskega dogovarjanja. In glej ga zlomka, to snemanje naj bi bilo nezakonito. To me je spomnilo na slavnega mariborskega župana in na njegove sodne procese, ki so padli, pa ne zato, ker ne bi bil kriv, ampak ker niso smeli uporabiti »kao« spornih posnetkov. To pa je spet pokazatelj, kako zakoni ščitijo lopove vseh vrst. Zanima me, kaj bo s stroški, ki so že nastali ob referendumski pripravi. Predlagam, da jih poslanci poravnajo iz svojih plač. Ali pa kot Tonin prosijo revne državljane za donacijo.

Četrta politična slika. Kako mu že pravijo prijatelji? Teflonski, ker se vedno odbije, se je Karl Erjavec pohvalil pred leti. Ali je starost na njegovi površini naredila kaj škode, ne vem. Še vedno pa je očitno štoser, kot je bil. Na to kaže že njegova izjava, da ga po trgovinah nagovarjajo, naj se vrne v politiko. To je skoraj tako, če bi mene nagovarjali, naj grem za poslanko. Hudič je, če se okoli tebe naberejo somišljeniki in te obide nekritično mišljenje, da je ves svet na tvoji strani. Ali vsaj slovenska javnost. Karl bo ustanovil stranko, pa še prejšnje ni mogel ali znal obvladovati. Misli, da bomo padli na njeno ime Zaupanje, a mi to bolj diši po norčevanju. Takoj mi pride na misel njegova obljuba o višini pokojnin. Ha ha ha, kakšno zaupanje neki! Morda pa stavi na zveneča imena, ki jih omenja, sami mladci po vrsti. Ali pa ve, da narod v teh norih in težkih časih potrebuje malo zabave.

(Sicer pa se spet kupujejo patrie, to pa mu je, kot se spominjam, zelo blizu.)

Polona Jamnik, Bled

Priporočamo