Pri vsem tem čudi predvsem, da je bila izpeljana sprememba odloka o KP za TRŠ uveljavljena s svojimi določili po tem, ko je pristojni minister z županom MOL sklenil dogovor, kakšne postopke v zvezi z osnovnim odlokom bo treba izpeljati glede režima uporabe prostora KP TRŠ. Do sedaj veljavni odlok je namreč začasne narave glede na določbe zakona o ohranjanju narave (ZON).

Skladno z ZON je (bilo) treba izdelati in uveljaviti upravljavski načrt, kot velja tudi po dogovoru minister-župan: »Skladno z dogovorom med ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem bosta občina in javno podjetje Voka Snaga predvidoma do konca leta pripravila načrt upravljanja krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Pri pripravi načrta naj bi sodeloval tudi Zavod RS za varstvo narave.«

Nova sprememba odloka se na to ne ozira, spreminja torej vprašljivo legalen odlok, na vprašljivo legalen način – brez sodelovanja Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN), pa tudi mimo zakona o varstvu okolja, o varstvu kulturne dediščine, zakona o urejanju prostora, s tem pa tudi mimo EU direktiv za omenjena področja poseganja v družbene razmere.

Ali je sprememba odloka pridobila kakršna koli soglasja nosilcev po ministrstvih (ZRSVN, ZVKD, MK, MNVP, ipd.)? Akt OPN MOL-ID ima izveden postopek celovite presoje vplivov na okolje (CPVO), s pogoji, ki jih vključuje do sedaj veljavni odlok o KP TRŠ (17. in 40. člen). Tudi zakon o ohranjanju narave (ZON) določa v 6. členu, da se sistem varstva naravnih vrednot vključuje v urejanje prostora na način, ki ga določa zakon. V 53. členu določa: zavarovana območja in vplivna območja so sestavni del prostorskih planov lokalnih skupnosti.

Poleg zakona velja tudi državni (občini nadrejeni) pravilnik o določitvi in varstvu naravnih vrednot, ki razvrsti naravne vrednote ter ureja podrobnejše varstvene in razvojne usmeritve. V 8. členu določa razvojne usmeritve za posege in dejavnosti človeka, ki zadevajo prednostno rabo naravnih vrednot, kot je doživljanje narave, izobraževanje, vzgoja, znanstveno-raziskovalno delo in naravi prijazna rekreacija.

Po določilih OPN MOL-ID, razvidnih iz aplikacije Urbinfo, je na območju KP TRŠ več režimov za naravne vrednote in za kulturno dediščino, vse vključeno v zavarovano območje z oznako 1742, Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, krajinski park. Spreminjanje režima zavarovanega območja terja soglasja prizadetih nosilcev urejanja prostora s področja varstva narave in varstva kulturne dediščine, predvsem pa tudi javno predstavitev.

Sklicevanje župana na strokovno verodostojnost predlaganih ukrepov s strani občinskih služb samih je glede na določila zakona o javnih uslužbencih popolnoma nezanesljivo, saj po tem zakonu velja določilo 94. člena, po katerem se »dela izvajajo po navodilih in odredbah nadrejenega« (zadoščajo ustne), v skladu z delovno disciplino.

Martina Lipnik, u. d. i. a., Ljubljana

Priporočamo