Po njegovem osemdeset odstotkov od prejetih evromilijardnih sredstev iz EU Madžarska daje nazaj podjetjem EU. Ni pojasnil, ali kot sponzorstvo, donatorstvo ali vendarle interesno kot plačilo za naročene nakupe blaga in storitev teh podjetij.

In da ni analogije med Madžarsko 1956 in Ukrajino 2022? V nekaj refrenih več o tem.

V obeh primerih je namreč Rusija napadla drugo državo, v le-teh pa so se (samoumevno?) branili. Je pa Madžarska hitro klonila, ob notranji podpori agresorju, pa brez zunanje zase. Če bo Rusija kdaj spet napadla Madžarsko, doživljenjski premier Orban, kot kaže, ne bo prosil druge za pomoč, ampak bo kot načelnež za pogajanja. Za mir in »zmago« Evrope? Madžarski, znani po svoji ozemeljski radodarnosti, pa bi to naneslo še (kar) nekaj izgubljenega ozemlja. A kaj bi to!

Dva tisoč ujetih tihotapcev migrantov naj bi Orban (ne njegovo neodvisno sodstvo) izgnal. Po Orbanu se nihče od njih ni vrnil na Madžarsko. Ni dodal, da pač taki enako delajo naprej drugod. In morebitni izpuščeni od drugod bi naj potemtakem šli malo tihotapit na in preko Madžarske? Nesrečni tihotapci pa v jok.

Orban je v svojem govoru izjavil, da EU po ovinkih vseeno precej uvaža iz Rusije. Je to Orbanov očitek ali pohvala?

Da je več Rusov v drugih državah EU kot v Madžarski? Ni dodal, da je med prvimi veliko političnih beguncev iz Rusije, na Madžarskem pa bržkone noben. Le zakaj?

Orban, izumitelj neliberalne demokracije, se je v svojem nastopu čutil poklicanega jedrno Evropo poučevati o demokraciji. Ko je sam skoraj v celoti uničil njemu prepoznavne demokratske medije? Duhovno sorodni pa so to poskušali tudi v Sloveniji. In še bodo, če bo še (četrta) prilika.

Da se Madžarska dvakrat hitreje razvija kot povprečje EU? In zakaj se ni že pred vstopom v EU? Brez evropske pomoči? Druge nove države EU pa se še hitreje razvijajo kot Madžarska. Kar je pozabil navreči.

Korupcija da je povsod? Madžarska je ena od držav EU z najhitreje rastočim premoženjem tajkunov, njegovih tesnih sodelavcev. Eden takih, Lőrinc Meszaros, je svoj uspeh zgovorno pojasnil: »Bog, sreča in Viktor Orban.« Če izvzamemo tistega po krivici navedenega kot prvozaslužnega, je res imel srečo biti v otroštvu prijatelj Orbana (krivično šele na tretjem mestu), in to v vasi Felcsut (slabih 1700 prebivalcev). Tu je ta trojni srečnež dandanes kar župan. In je tu s svojim gradbenim podjetjem zgradil nogometni stadion za 4000 gledalcev, le nekaj metrov od Orbanove hiše. Slednji, nekdaj Sorosov (neuspešen) štipendist na Oxfordu, pa je dal do slavnega Felcsuta zgraditi z »liberalnimi« evropskimi sredstvi starodobno železnico. Ki nima potnikov. Zadevo sicer obravnava Evropski urad za boj proti goljufijam.

Tako prigarano premoženje v pogojni lasti sedanjih razumevajočih velmož Madžarske je lažje politično usmerjati v sosednja ozemlja tik ob mejah Madžarske, tako v Sloveniji (in drugod) v neki nogometni klub, pa v eno naših največjih bank, drugo največjo maloprodajno mrežo bencinskih servisov in še v kaj.

Jedro spora med EU in Madžarsko je pravni sistem le-te, ko Orban sam izbira in zamenjuje sodnike (pa ne nogometne), da se ga ne morejo lotiti ob njegovih korupcijskih in kadrovskih prijemih. Česar Orban ne izpostavlja.

V središču Budimpešte, ob parlamentu, pa je od leta 2020 monumentalni (100 m dolg) spomenik narodne enotnosti, simbol pogrešane predtrianonske (do 1920), takrat velike Madžarske, z vklesanimi nazivi 12.485 krajev. Med njimi je denimo tudi mesto Muraszombat, pri nas po domače imenovana Murska Sobota.

Igor Mravlja, Ljubljana

Priporočamo