Magister Branko je res pravi štoser, da kliče – mizogin, kot je – na pomoč ravno žensko. In verjamem, da bi ta njegova pravljica, z drugim imenom Brankova specialna operacija, na natečaju premagala še najbolj priljubljene obeh bratov Grimm.

Nekoč v davnih časih, ah, ne, v časih, odkar je nekoč samostojna Slovenija postala članica EU, se pravosodje zlorablja za politično obračunavanje s SDS, tako se glasi njen začetek. Medklic, da si lahko obrišete solze. Šele v Artačevi oddaji Kaj dogaja sem izvedela, da Branko sploh ne obvlada angleščine, kar je malo zoprna stvar za poslanca EU parlamenta, mar ne? A nič ne de, morda pa ima svojega osebnega prevajalca, plačanega iz denarja od bogvekod. Zdaj mi je končno postalo jasno, da pri njem ne gre za tako veliko domoljubje in ljubezen do materinščine, ampak le za neznanje tujih jezikov.

Nadaljevati moram s pravljičnim pismom. Če ga je sploh napisal sam. Skoraj bi prisegla, da mu je pomagal šefov hišni advokat. In kateri Urški je bilo sploh namenjeno? Tista od povodnega moža je svoje že zdavnaj odplesala. Bo to kmalu tudi Urška Klakočar Zupančič po kazenski ovadbi SDS in NSi? (Ne prestrašite se. V vsaki pravljici nastopajo zlobne sile, ki hočejo pogubiti najlepša in najboljša bitja, sodobni princi teme pa skrivajo svoja kriminalna dejanja za demokracijo, a konec je vedno srečen.) Ne verjamem. Predsednica parlamenta »brani ustavo, zakon in parlamentarno prakso«, trdi koalicija, nesramna in nezrela opozicija pa ji očita zlorabo položaja. (Pri tem je zanimivo to, da zanje enkrat velja – čisto po potrebi – pravosodje za pravosodje, drugič pa za »krivosodje«.) Ne, ta Urška ni prava.

Kaj pa soproga največjega sina, ki ga pozna slovenska zgodovina? Ne, tudi zanjo ne gre. Branko je samo poudaril zlorabljanje njenega rojstnega dne za Janezov vpoklic na sodišče. Za Trento gre zdaj. A ni tragično, ravno za rojstni dan, njen in potem še njegov? Namenoma. Res mi gre na jok. Mar sodišče res preverja »prave« datume? Seveda, saj se ga zlorablja, pravi Branko. Nasprotno pa sodišče lahko trdi: »Stokrat se nam je izognil, ni prevzel vabil, potem pa vali krivdo na nas, da se postopki ne končajo. In zanj je še dobro, da se niso pri Patrii, kot so se v Avstriji, kjer je bil posrednik obsojen. Pa zahvali se še naj neki tožilki.«

Pri kateri Urški potem Branko išče pomoč? Pri predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, čeprav je SDS ne mara, še zlasti njeni evropski poslanci ne, ki so že razmišljali o izstopu iz EPP. Njej je napisal odprto pismo. Da bi s čarobno palico spremenila slovensko realnost po željah Janševih, ki svoje početje vedno zrcalijo na druge, sramotenju domovine pa dodajajo še veliko dozo laži in »kalimerovstva«. Vse za Janezov premierski stolček. Pa mislite, da mu bo Urška s Komisijo verjela? »Malo morgen«. Ni neumna in preveč ima rada Goloba. Ima pa magister vsaj v nečem prav. Naša sodišča niso sposobna obsoditi največjih lopovov, in to nas tepe že več kot tri desetletja.

Polona Jamnik, Bled

Priporočamo