Človek je analogno bitje, sodobne uporabe digitalizacije pa gredo v smeri, da iz njega hočejo narediti robota, digitalno bitje. Kar je v temelju skregano z naravo in je še slabše, kot če pustimo neko živalsko vrsto izumreti. Človek postaja orodje svojega orodja (recimo kar nekaj smrti zaradi »prilepljenosti« na orodje-mobitel).

Podjetja in še mnogi drugi pa, fascinirani nad tem, kaj vse digitalizacija zmore, zlorabljajo njene rešitve in človeku-uporabniku povzročajo nezadovoljstvo, nelagodje, otežujejo mu življenje (namesto da bi ga olajševali). Pogruntavščine in zlorabe digitalizacije so izgubile osnovno funkcijo orodja. Ki je bilo olajšati življenje človeku.

Temu se je pridružila še zloraba demokracije: dandanes bi morala običajna oseba storiti vse sama (recimo biti sama sebi zdravnik, pravnik, obrtnik …), ker ji nihče ne nudi pomoči (ali pa bi se morala kopati v denarju, pa še bo težko našla nekoga, ki bi ji pomagal). Recimo prodajalci predvsem v tehničnih trgovinah: večinoma ti znajo stvari zgolj prodati, ničesar pa ti ne znajo (ali pa nočejo) povedati ali svetovati. Isto referenti v raznih družbenih službah (oni so tam samo v službi, ti pa se »obesi na luster«, če nisi detaljno informiran in poučen, kaj lahko dobiš ali ti pripada).

Žal mi je, ker bolj malo gledate nadaljevanko Veliki pokovci (The Big Bang Theory). Tam denimo štirje nadebudni znanstveniki izumijo utišanje svojega stereo radia tako, da z računalnikom »ukažejo« elektronskemu signalu, ki ga pošljejo okoli cele Zemljine krogle, da ko ta pride naokoli, stiša radio. Penny, njihova soseda, začudeno vpraša, zakaj preprosto ne zavrtijo gumba na svojem radiu. Pa ji odgovorijo, da zato, ker lahko (naredijo to digitalno neumnost, da svoj radio utišajo tako, da pošljejo signal okoli celega sveta).

No, in tako »inteligentne« so množice današnjih rešitev (nekaj teh razkrije Mimi Šegina). Povrhu vseh teh neumnosti pa so izumili še umetno inteligenco (in jo spet obilno zlorabljajo). Spomnite se Hawkinga: malo pred svojo smrtjo je rekel, da je ta, sedanja UI, pogreb človeštva (človeškosti).

Bog se usmili: ostati hočem človek, ne pa se spremeniti v robota. Ali kot zaključi gospa Šegina: digitalizacija tako ni v službi ljudi, temveč smo ljudje v službi digitalizacije.

Uroš Blatnik, univ. dipl. psih., Ljubljana

Priporočamo