Če se malo povrnemo k Bavčarju: ta je oškodoval takratno Intereuropo za 35 milijonov evrov in bil obsojen na 5 let zapora, kazni pa ni v celoti odsedel. Poučna zgodba je bila tudi zgodba žvižgača Gale Ivana. V oddaji Tarča je razgalil rabote Janševe vlade s Počivalškom v glavni vlogi. Gale je pravosodnim organom posredoval dokaze o koruptivnih poslih pri nabavah mask v času koronske krize. Ti bi v normalnem pravosodju zadostovali za kazenski pregon vpletenih. In rezultat? Zgodilo se ni popolnoma nič. Šele sedaj se razčiščujejo dogajanja v zvezi s TEŠ 6. Poimensko so predstavljeni botri te goljufije, ki bo državljane finančno obremenjevala še kar nekaj let. Še bi lahko našteval, a mi prostor tega ne dopušča.

Tukaj se strinjam z Janšo, pri nas vlada krivosodje, a z diametralno drugačnega stališča. Dokazana je bila njegova koruptivna voga pri Patrii, sedaj se zagovarja zaradi mutnih poslov pri prodaji parcele v Trenti, a vedno mu uspeva, da zadeve zastarajo. Tudi tu bi morala biti naloga ministrov za pravosodje, da takšne poteze ne bi bile mogoče. Ti so se ukvarjali s sumljivimi nakupi prostorov za sodišča in z dvornimi spletkami. Aktualna ministrica za pravosodje Andreja Katič je popolnoma odsotna, zadeve se ne premikajo niti za milimeter. Pravne države žal nimamo, imamo pa krivosodje. Verjetno se tudi ona strinja z nekdanjo predsednico ustavnega sodišča, ki je pravo označila za neko vrsto umetnosti, kjer dvakrat dva ni nujno štiri.

Predlagam, da se to ministrstvo preimenuje v ministrstvo za krivosodje. Sam sem iz svoje pokojnine pripravljen prispevati za tablico s takim napisom.

Zdravko Petrič, Kostanjevica na Krki

Priporočamo