Če je imelo Celje na račun privilegija državnega prvaka avtocesto do skupinskega dela, a se je na njej zaradi trenerske menjave umirjenega Hrvata Damirja Krznarja s temperamentnim Špancem Albertom Riero namučilo, je navdušila Olimpija. Sanjska in nepozabna ni bila le finalna tekma z Rijeko v četrtek v Stožicah, ampak vsa pot Olimpije skozi poletne kvalifikacije, saj takšen podvig ni uspel še nobenemu slovenskemu klubu.

Potem ko je imela Olimpija po lanski sezoni s tretjim mestom sloves poraženca, je v dveh poletnih mesecih doživela preobrazbo v zmagovalca. Glavni ustvarjalec evropske Olimpije je 48-letni španski trener Victor Sanchez, ki je v Ljubljano prišel skozi zadnja vrata. V dveh mesecih je s strokovnim delom v ekipo vnesel zmagovalno miselnost, ki se je je naučil kot igralec madridskega Reala, s katerim je osvajal lovorike. Skrivnost uspeha Olimpije je tudi v tem, da se je zaradi evropskega prvenstva pripravljala v miru in ni veliko spreminjala lanske zasedbe, da je od najboljših odšel le kapetan Timi Max Elšnik. Pri Sanchezu so igralci, ki so bili lani odpisani, čez noč postali prvokategorniki, ni ga strah dati priložnost mladim, zato Olimpija igra lepši in boljši nogomet, kot ga je v šampionski sezoni pod vodstvom Alberta Riere. Olimpija je trenutno za razred boljša od Celja in Maribora, ki plačuje davek na (turško) menjavo lastništva.

A lepi trenutki za slovenski nogomet imajo tudi veliko črno piko zaradi obnašanja navijačev. »To je bila ena sama sramota,« je izgrede navijačev Rijeke v Stožicah komentiral selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek, ki ima na Reki status božanstva zaradi uspehov kot trener kvarnerskega kluba. Huliganski vložek skupine Armada je bil le novi v seriji velikih letošnjih izgredov na slovenskih stadionih. Tudi navijači Maribora so v nedeljo na derbiju z Olimpijo in spomladi s topovskim udarom v Murski Soboti poskrbeli za prekinitev tekme. Po dogodkih v Murski Soboti so se zganili politiki in napovedali zaostritev zakonodaje, ki gre jeseni v obravnavo v slovenski parlament. Že sedanja zakonodaja omogoča ostro kaznovanje kršiteljev. Za vse prepovedane predmete, ki jih navijači prinesejo na stadion, je kriv klub, ki organizira tekmo. Očitno varnostne službe, ki jih najemajo klubi, pri pregledih ob vstopu na stadion na opravijo svojega dela. Olimpija zaradi stalnega varčevanja nemških lastnikov za tekme visokega tveganja nima dovolj varnostnikov, zato je tudi med krivci za izgrede huliganov z Reke in jo bosta seveda kaznovali slovenska država in Uefa.

Klubi navijače hvalijo, da so dvanajsti igralec, a njihovo početje postaja vse bolj predrzno in nevarno, s čimer neposredno vplivajo na izid. V nedeljo na slovenskem derbiju v Ljudskem vrtu so navijači Maribora z metom trdega predmeta v igralca Olimpije Raula Florucza preprečili, da bi izvajal enajstmetrovko, ki jo je po 20-minutni prekinitvi zastreljal. Če bi Olimpija povedla, bi v Ljudskem vrtu verjetno tudi zmagala. Rečani so v Stožicah s prekinitvijo tekme poskrbeli, da je Olimpija zmagala le s 5:0, saj bi glede na razigranost Ljubljančanov brez huliganskega vložka doživeli polomijo še s šestim, sedmim … golom. Do takšnega početja navijačev mora biti toleranca ničelna, sicer bodo navijači prekinjali tekme, če jim ne bo všeč dosojena enajstmetrovka za nasprotnika ali če se jim bo obetal (pre)visok poraz. 

Priporočamo