Zagledati se vase in poskušati kaj spremeniti je zelo težavna naloga, včasih cel podvig. Zato nam v pomoč naproti prihajajo ljudje, na primer motivatorji, ki iz plašnega posameznika naredijo samozavestno in žarečo osebnost, polno nalezljivega optimizma, pred katero tako rekoč ni ovir, le še uspeh na vseh področjih. Ker so taki trenerji za osebno rabo kar dragi, je rešitev za manj premožne v branju knjig, ki nas vodijo po zmagovitih poteh do sreče. Včasih se rešitve iz nekaterih zagat in premišljevanj ponudijo kar same. Tako je bilo tudi z menoj.

Hodil sem nekoliko zamišljen po ulici in se zazrl v pravkar odprto knjigarno. Že knjige v izložbi so pritegnile mojo pozornost. Vse so obetale razvoj človekove osebnosti na tak način, da bralec, ki sledi nasvetom, osreči sebe in še vso okolico.

Pomislil sem, da ne kaže zamuditi priložnosti za osebnostni napredek, še posebno če ti bližnji dajo neredko vedeti, da sicer lahkotno telesce krasi zavidljivo težak značaj.

Prva knjiga, ki mi je prišla naproti, je imela sijajen naslov – Bodi to, kar si. Samozavest se mi je dvignila. Končno nekdo prepozna moje lastnosti in jih ceni, ne da bi jih kritiziral in poskušal spreminjati. Če te ljudje sprejmejo takšnega, kakršen si, to pomeni veliko olajšanje ob vseh pomanjkljivostih duha in telesa. Začel sem brati.

Ta knjiga pomaga ustvariti odnos do sebe, ki je poln razumevanja in sočutja, je zapisala avtorica že v uvodu. Kako blago in hkrati močno delujejo take besede na dušo, kakršna je moja.

Pisateljica nadaljuje s priporočilom, da je super biti edinstven in da je zato treba imeti rad svoje telo. Večino teh občutkov dosežemo z globokim dihanjem in nošenjem zapestnic s pozitivnimi sporočili. Poleg tega, da sem edinstven, tudi ni treba, da sem vsem všeč. In še – čudovit sem natanko tak, kot sem, zato se imam rad.

Tako sporoča knjiga.

Malo me je zaskrbelo. Če bom všeč zgolj sebi, nikakor pa ne bližnjim, kar ne bi bilo prvič, utegnem potegniti kratko. Še nikoli, vsaj z menoj, ni bilo drugače. A če se imam resnično rad, me opažanja drugih ne morejo zmesti. Tako sem sklepal. Avtorici, svetovno znani strokovnjakinji za duševno zdravje in čustva, kaže zaupati.

Dobre volje, celo nekoliko prerojen, sem naredil nekaj korakov naprej. Naslednja knjiga me je zresnila. Naslov je prav žarel s polic – Odvadite se biti to, kar ste. Z nezaupanjem sem segel po njej in začel brati naslednje vrstice.

Ta poučna in praktična knjiga vam bo pomagala, da se bo pokazala vaša najboljša, najsvobodnejša plat. Ta knjiga je mogočna mešanica vrhunskih znanstvenih spoznanj, vtkana v popoln recept za vsakdanje življenje. Avtorjeve tehnike so preproste za izvajanje eksperimentov z lastnim kvantnim poljem. Meditacija – to so valovi vaše prihodnosti. Izničite spomin na stari jaz. Knjiga je najboljši priročnik za to, kako postati božanski stvarnik. Tako recenzenti.

V zmedi, na kaj naj se oprem, da postanem boljši človek, sem se odločil, da ostanem pri svojem. Navsezadnje bi se lahko zgodilo, da me po temeljiti preobrazbi še domači ne bi več spoznali. Potem bi kdo zlahka sklepal, da sem človek z ukradeno identiteto. Težavam ne bi bilo videti konca.

Isti avtor je to idejo utrdil še z naslednjo knjigo – Postanite brezmejni. V njej pojasnjuje, kako ustvariti novo telo in novo življenje. Kvantno polje zavesti presega vpliv čutil, časa in prostora. Če ste kdaj želeli verjeti v čudeže, je to knjiga za vas. Da ne sme biti niti najmanjšega dvoma o zapisanem, potrjujeta ugledna recenzenta, oba priznana doktorja medicine.

Kvantno polje mi je povsem neznano, a čutim, da je nekaj nevarnega in ne kaže drezati vanj. Ob tem sem si zamislil srečanje obeh avtorjev na odru, nekako v slogu Žižka in Petersona, le da tole najbrž ne bi bilo tako miroljubno. Toliko resnih avtoric, ki vzbujajo strahospoštovanje in ne popustijo do zadnjega diha, sem že spoznal, da bi se sam takemu srečanju vsekakor izognil.

Negotovega koraka sem nadaljeval pot med bogato obloženimi policami knjigarne. V prid strokovnjaku za spremembe lastnega kvantnega polja so pričali naslovi kot Bodi ti, spremeni svet, Gora ste vi, Kako doseči veličino in Kdo pravi, da ne zmoreš. Končni udarec mi je zadala knjiga Nič od tega ni res.

V zmedi, na kaj naj se oprem, da postanem boljši človek, sem se odločil, da ostanem pri svojem. Navsezadnje bi se lahko zgodilo, da me po temeljiti preobrazbi še domači ne bi več spoznali. Potem bi kdo zlahka sklepal, da sem človek z ukradeno identiteto. Težavam ne bi bilo videti konca. O tem sem že nekaj bral in čeprav ne vem čisto natanko, kaj pomeni, se mi zdi, da bi se lahko prilepilo name. Ko me torej srečate na ulici ali celo v kakšnih bližnjih okoliščinah, vedite, da imate še vedno opravka z enako napornim človekom, kakršnega ste spoznali v preteklosti.

Ob izhodu sem opazil še zadnjo knjižico, nekam sramežljivo skrito v senco prej omenjenih naslovov. Avtor je prav tako svetovno znan, naslov pa je sporočal – Ni se vam treba spreminjati, zbudite se, vse je v redu. Anthony de Mello.

Zbudil sem se in globoko zadihal. Dokončno sem si oddahnil, ko ob prihodu domov ni bilo nikakršnega začudenega pogleda. Moje kvantno polje je ostalo nedotaknjeno. V dobrem in onem drugem, ki ga je težje prenašati.

Priporočamo