Odvisno je tudi od tega, kaj pri tem počnemo ali moramo početi. Tudi jaz znam ležati v senci pri 35 stopinjah Celzija, pa ne bom ves čas vzdihoval, kako je vroče – no, ne bom ravno navdušen, a vseeno. Kako nam je vroče, je seveda odvisno tudi od zračne vlage, od vetra in oblačnosti. Soparnost je seveda najhujša, pa še povsem smo prepoteni, oblačila se lepijo na nas, skratka res neprijetno, pa še nismo lepi na pogled, če na nas visi mokro blago. V suhi vročini je že nekoliko bolje, sploh če še piha zraven.

Kot rečeno, številke ne povedo vsega. V začetku tedna je bilo nekaj dni na Primorskem res vroče! Čez dan se je segrelo do okoli 34, ponoči pa se zaradi burje ni ohladilo pod 25 stopinj Celzija; v Kopru, na primer, se dve noči zaporedoma ni ohladilo pod 27. Noč prespati pri 27 stopinjah res ni izkušnja, ki bi si jo človek na vsak način želel preizkusiti. Če dodamo še, da so stene hiš pregrete in da je v stanovanjih temperatura lahko celo višja, potem se še čudim, da ni vsakdo postrgal zadnjih prihrankov za klimatsko napravo. Saj sploh ne vem, ali bi pri taki temperaturi lahko spal, če bi se stanju, v katerem bi preživel noč, lahko tako reklo. No, ljudje se privadimo marsičemu. So kraji na Zemlji, kjer je zagotovo še slabše, pa kar živijo. Sicer pa kaj drugega kot sprejeti tako stanje in nekako preživeti niti ne moremo.

Takih poletij je v zadnjih dvajsetih, tridesetih letih že preveč. In želeti si vročino je postalo že skoraj nemoralno, greh.

A v neskončnost ne gre. Nekje je meja, nad katero človeško telo ne zmore več ohranjati tistega ozkega temperaturnega ravnovesja našega telesa, v katerem rečemo, da smo zdravi. V bistvu je to le ena stopinja, nekje med 36 in 37 stopinjami Celzija, in nič več! Res smo krhki, če na to pomislimo. Ena sama, samcata stopinja nas loči od tega, ali bomo doživeli toplotni udar.

In kakšno prihodnost imamo glede tega? Naj povem, da je bila povprečna dnevna temperatura avgusta v večini krajev Slovenije vsak dan nad povprečjem, le kje bi se našel kakšen dan ali dva, ki je bil temperaturno povprečen, o podpovprečni temperaturi pa lahko le sanjamo. Velja tudi za Kredarico. Hočem reči, da je takih poletij v zadnjih dvajsetih, tridesetih letih že preveč. In da si je želeti vročino postalo že skoraj nemoralno, greh. 

Priporočamo