Pred približno štirimi leti, med pandemijo covida-19, je Andrej Bajič Šarkezi, prvič objavil zabaven videoposnetek s šalami o romski populaciji na omrežju tiktok in z njim zaslovel. »Takrat smo bili veliko doma. Ker nisem imel kaj početi, sem se preizkusil v snemanju videov,« je povedal. Sprva je v svoje videoposnetke vključeval znane in že zapisane šale o Romih, pozneje je začel pisati tudi svoje skeče. Uspeh na tiktoku je prišel povsem spontano. Njegov svak je objavil nekaj posnetkov, število ogledov pa se je nenehno povečevalo.

»Ker mi je bilo dolgčas in sem imel veliko časa, sem med korono vsak dan objavil do tri videoposnetke s šalami. Ljudje so se nanje hitro navadili,« je dejal. Ugotovil je, da mu gre zbijanje šal dobro od rok, zato je še naprej objavljal videoposnetke. Nadel si je tudi posebno umetniško ime Andrej Bakreni, ki, kot pravi, vsakega oboževalca spomni na Rome. S svojimi šalami želi opozoriti na predsodke, ki jih imamo o Romih, ob tem pa tudi predstaviti, da Romi in Neromi lahko živijo v sožitju.

Moja življenjska zgodba je k sreči zares pozitivna. Čeprav sem Rom, nikoli nisem bil izločen iz družbe. Otroci so se vedno igrali z menoj, vabili so me na svoje zabave ob rojstnih dnevih. Bil sem del širše družbe in to mi je veliko pomenilo.

Andrej Bajič Šarkezi, komik

Začel z videoposnetki

Andrej Bajič Šarkezi je vesel, da so ga ljudje kljub romskim koreninam sprejeli zelo dobro. Najbolj priljubljena je njegova šala, v kateri opiše že skoraj ponarodeli izrek, s katerim starši strašijo poredne otroke, in sicer da jih bodo vzeli cigani. »Vedno rečem, brez skrbi, ne bomo vzeli vaših otrok, imamo svojih čisto dovolj,« se je pošalil.

Skupno je za njim že več kot 300 nastopov, samo letos pa jih je imel že 60. Takšne številke so za začetnika vsekakor rekord, pravi. »Prvi nastop sem imel v Mariboru na večeru odprtega mikrofona oziroma Open mic. Pripravljenih sem imel petnajst minut programa, med občinstvom pa je bilo le 12 ljudi, od tega sedem komikov in trije natakarji. A kljub temu nisem obupal,« je pojasnil. Najpomembnejša odskočna deska zanj je bil televizijski šov Slovenija ima talent, v katerem se je uvrstil v drugi krog. To ga je zelo presenetilo, saj takrat med ljudmi še ni bil posebno znan. Kmalu so ga na svoje predstave začeli vabiti tudi drugi komiki.

Kot Rom nikoli ni bil izključen

Navdih je najprej iskal pri komikih, kot sta Admir Baltić in Perica Jerković, saj je prepričan, da imajo Romi veliko skupnega s priseljenci iz nekdanje Jugoslavije. Tudi v njunih predstavah je zaznal veliko predsodkov o različnih manjšinah. »Moja življenjska zgodba je k sreči zares pozitivna. Čeprav sem Rom, nikoli nisem bil izločen iz družbe. Otroci so se vedno igrali z menoj, vabili so me na svoje zabave ob rojstnih dnevih. Bil sem del širše družbe in to mi je veliko pomenilo,« je dejal.

Prepričan je, da se morata za sožitje med Romi in večinskim prebivalstvom potruditi obe skupnosti, to želi poudariti tudi s komično predstavo Čarno-Bejli. S prijateljem Aljažem Poredošem, ki je pomagal pri ustvarjanju stand upa, nastopata po vsej Sloveniji.

Z nastopom si med drugim želi prikazati, kakšen korak naprej je morala že pred leti narediti prekmurska skupnost, da so danes tam razmere z Romi veliko boljše kot drugod. »Lokalni prebivalci so nam dali priložnost, da se tudi Romi vključimo v družbo. To je edina rešitev za življenje v sožitju,« je dejal in dodal, da prav tega manjka na Dolenjskem. Po njegovem bi se morali dejavneje vključiti tudi Romi, ki različne oblike pomoči pogosto sprejmejo kot napad nanje. 

Priporočamo