Tinta bo na osmih lokacijah v Ljubljani trajala do 13. oktobra. Obiskovalci bodo lahko izbirali med več kot dvajsetimi dogodki, od razstav, delavnic, pripovedovalskih dogodkov za otroke do pogovorov in mojstrskih tečajev gostujočih avtorjev. Tinto v sodelovanju z nekaterimi drugimi partnerji iz kulturno-umetniške sfere organizirajo Kino Šiška, Stripburger/Forum Ljubljana in zavod Stripolis. Osrednje avtorice letošnje festivalske edicije so tri priznane stripovske ustvarjalke, ki imajo svoja dela prevedena tudi v slovenščino. Nina Bunjevac je kanadsko-srbska avtorica in eno najvidnejših imen sodobnega avtorskega stripa na svetu. Anna Haifisch je v Nemčiji ena najbolj prepoznanih sodobnih stripark, ki jo zaznamuje poseben vizualni slog, v okviru festivala bo imela samostojno razstavo v Galeriji Alkatraz. Noémie Marsily pa je priznana belgijska ustvarjalka, ki bo razstavljala v Centru ilustracije. V goste prihajata tudi risar Gregory Panaccione, ki se bo predstavil v Galeriji Equrna, in vrhunski stripovski scenarist Wilfrid Lupano.

Manj poznane kot moški kolegi

11. in 12. oktobra je na sporedu stripovska konferenca, na kateri bodo med drugim govorili o različnih perspektivah stripovske produkcije, o točki, kjer se trenutno nahaja, ter o viziji, kam vse lahko gre. V DobriVagi se bo z razstavo predstavil madžarski zinovski festival Ukmukfukk, Tinto pa bodo kot vsako leto sklenili s stripovskim sejmom v Kinu Šiška in podelitvijo nagrad zlatirepec za najboljše domače stripe. Prvič bodo podelili še mednarodno nagrado Sophie Castille za najboljše stripovske prevode v slovenščino. Nagrada je ime dobila po leta 2022 umrli mednarodni direktorici za prodajo stripovskih pravic in licenc Mediatoon ter soustanoviteljici in direktorici platforme Europe Comics, znani po tem, da je od poznih devetdesetih gradila mostove med stripi, striparji, stripoljubci in njihovimi avtorji.

Evropski projekt WOMCOM: Ženska moč v stripu (Women Power in Comics), v katerem kot slovenski partner sodeluje Kino Šiška, se osredotoča na območje Balkana in srednje Evrope. Vodja festivala Tinta in koordinatorica projekta WOMCOM Tanja Skale pojasni: »Projekt se posveča reprezentaciji žensk v stripu, ki je bila pogosto stereotipna ali pa so imele ženske v stripu obstransko, pasivno vlogo. Hkrati odpira razmislek o položaju in vlogi stripovskih ustvarjalk, ki so bile v zgodovini stripa prav tako v manjšini oziroma manj izpostavljene kot moški kolegi.« V Kinu Šiška bo tako na ogled mednarodna skupinska razstava več kot 30 umetnic iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Grčije in Madžarske, ki je nastala v sklopu WOMCOM stripovskih rezidenc.

Dobre ideje zorijo s časom

Letos so organizatorji prvič pripravili tudi stripovski rezidenčni program v okviru projekta La fabrique des résidences: O rezidencah, namenjen podpori slovenski in francoski stripovski ustvarjalnosti. Izvajata ga Unescovi mesti literature Ljubljana in francosko mesto Angoulême v sodelovanju s Francoskim inštitutom. Medtem ko bo v začetku prihodnjega leta izbrani slovenski stripar ustvarjal na rezidenci v Angoulêmu (slovenski striparji se lahko prijavijo že zdaj), je prvi ustvarjalec na enomesečni rezidenci v Ljubljani plodovit francoski stripar mlajše generacije André Derainne.

Francoz se je pred nekaj leti udeležil rezidence v Vietnamu, rezultat njegovega bivanja tam pa je bila prva knjiga, s katero se je predstavil javnosti. Zdaj se v Ljubljani posveča svoji tretji knjigi. »Rezidenca je zelo dobra priložnost, ker se lahko povsem osredotočim na svoj knjižni projekt, na pisanje in ilustriranje. Čas je namreč ključen, če hočeš narediti kaj zanimivega, v našem vsakdanjem življenju pa nam primanjkuje ravno tega. 

Nominiranci za zlatirepca

Za najboljši strip za otroke in mlade:

• Ivan Mitrevski: Filip gre na sprehod (Miš, 2023)

• David Krančan in Jurij Bobič: Mala Mara (Založništvo tržaškega tiska, 2023)

• Matej De Cecco in Boštjan Gorenc: Snežna simpatija, trojica težakov in džazni duh (Mladinska knjiga, 2024)

• Damijan Stepančič in Gregor Čušin: Mulc (Družina, 2023–2024)

Za najboljši strip za odrasle:

• Neža Šivec: Črepinje (Forum, 2023)

• Matjaž Bertoncelj in Philip Burt: Sokrat bojevnik (KUD Apokalipsa, 2024)

• Jakob Klemenčič, Andreja Blatnik, Ana Bogataj in Tanja Skale: Strip preobrazbe: kratke zgodbe v stripu (Forum, 2023)

Priporočamo