Nadaljevanje filmske klasike Gladiator prihaja na velika platna v Sloveniji 14. novembra. Čeprav je do premiere drugega dela legendarnega zgodovinskega spektakla še mesec in pol, je Ridley Scott, ki se po prvencu vrača v režiserski stolček, že spregovoril o morebitnem tretjem delu. »Poigravam se že z idejo o Gladiatorju 3. Ne, resno! Iskrica je že preskočila,« je dejal 86-letni Anglež za francosko revijo Premiere. Dodal je, da sklepni del drugega Gladiatorja spominja na konec kultnega Botra, ko se Michael Corleone znajde v situaciji, ki je ni želel, in se sprašuje – »oče, kaj naj naredim«. »Naslednji film bo torej o človeku, ki ne želi biti tam, kjer je.«

Vse torej kaže na to, da bi lahko več kot dve desetletji po prvencu, v katerem je avstralski igralec Russell Crowe s sandali na nogah v eni svojih najbolj ikoničnih vlog vihtel meč kot rimski general Maksim, ki je postal gladiator, potem ko so mu v igri prestolov zahrbtno umorili družino, dobili celo dve nadaljevanji prvega filma. Ta je sicer prejel kar pet oskarjev, med drugim za najboljšega igralca, zvok, kostumografijo in glavno nagrado za najboljši film. Zanimivo bo videti, ali lahko že drugi del ponovi dosežke predhodnika. Zastavljen je bil zelo ambiciozno, po nekaterih poročanjih tujih medijev je namreč proračun filma presegel 300 milijonov dolarjev. Scott je medijem zaupal, da se drugi film začne z verjetno največjo akcijsko sekvenco, kar jih je posnel, tudi v primerjavi s tistimi v lanskoletnem Napoleonu.

Spomnimo: v drugem Gladiatorju bomo v glavni vlogi gledali Irca Paula Mescala (Po soncu), ki v nadaljevanju igra odraslega Lucija, sina Lucile. Tudi v nadaljevanju bomo sicer v osrednjem registru filma videli na eni strani boj za zmago znotraj gladiatorske arene, na drugi pa boj za oblast zunaj nje. Lucila, hči Marka Avrelija, ki jo znova igra Connie Nielsen, je sicer sina Lucija po dogodkih prvenca zaradi politične nestabilnosti poslala odraščat v Numidijo, kjer si je zunaj dosega krempljev rimskega cesarstva ustvaril družino. Na severnoafriški obali živi mirno, dokler na njegova vrata ne potrkajo osvajalci iz njegove domovine. Poleg Mescala in Nielsenove igrajo še Pedro Pascal (Igra prestolov, The Last of Us), Denzel Washington (Dan za trening, Malcolm X), Joseph Quinn (Stranger Things), Fred Hechinger, Djimon Hounsou in Derek Jacobi.

Gladiator 2 (2024)

Režija: Ridley Scott

Scenarij: David Scarpa

Igrajo: Paul Mescal, Denzel Washington, Connie Nielsen, Pedro Pascal

Datum izida: 14. november 2024 (Slovenija)

 

Priporočamo