Porno Pasjon Präsentiert je ljubiteljski projekt dveh kompanjonov, glasbenega novinarja Gregorja Baumana in scenarista Jake Terpinca, ki sta hotela snemati dokumentarce, za katere ni komercialnega interesa, za prosjačenje javnih sredstev pa nista imela volje in potrpljenja, kot pravita. Pred tremi leti sta nabrala nekaj video opreme iz druge roke ter z vsem svojim (ne)znanjem začela snemati. Posledično je nastal garažni dokumentarni film 100 dB, zgodba o punkovski skupini Indust-Bag, ki je vzniknila leta 1980 v industrijski Metliki, v času, ko se je večina mladine zatekala k folklori, utečenim tradicijam, bolj uporniški pa so se družili ob punku. Punk je v to belokranjsko mestece sicer vdrl v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, posnet na kasetah, ki so se potem presnemavale naprej. Prvi odmevnejši nastop je skupina imela leta 1981, ko se je pojavila na prvem Novem rocku. Indust-Bag so za seboj pustili dve kaseti, pet cedejev ter zbirko na vinilu.

Pobudnik dokumentarca Bauman se je avgusta 2022 prvič sestal z Goranom Jarnevičem, pevcem in gonilno silo skupine, in najprej sta razmišljala o nekakšnem igranem videospotu. Na koncu je nastal 61-minutni dokumentarec, ki je ob svetovni premieri v Metliki domačine že navdušil, v Ljubljani pa ga pričakujemo nocoj v Kinu Šiška, ko bo nastopil tudi bend, saj fantje še vedno poprimejo za inštrumente.

»Zgodbo o skupini Indust-Bag je najlažje pospraviti v žanr punk rocka, vendar bi bendu s tem delali krivico. Industbagovci namreč nikoli niso trgovali z občutki, temveč so zvesto sledili svojemu abstraktnemu pripovednemu slogu, ki so mu prilagodili tudi žanrski predznak, od temnega novega vala in power popa do pocestniškega bluesa. S tem so bili Indust-Bag celo preveč neodvisni, da bi jih punk kot tak lahko kupil, tako da je bila skupina obsojena na čisti underground,« pravi soscenarist Bauman.

Film 100 dB je sprejet v tekmovalna programa Punkfilmfesta Berlin (odvrtel se bo v Lichtblick Kinu 19. oktobra) in Festivala slovenskega filma v Portorožu, ki bo konec oktobra. Projekcija s koncertom pa se ponovno obeta decembra v Škofji Loki. 

Priporočamo