Slovenska podjetja se morajo zavedati, da postajajo zamude pri plačilih in povečana verjetnost za insolventnost poslovnih partnerjev vse bolj resna grožnja. Celovito sliko o poslovanju partnerjev z vsega sveta si lahko ustvarijo z uporabo rešitev D&B in programa D&B Trade Exchange ter tako lažje zaščitijo svoje podjetje.

Stabilnost in nizka zadolženost dober temelj

Finalisti primorsko-notranjske regije se na podlagi analize, ki so jo pripravili v družbi Dun & Bradstreet, vodilnem svetovnem ponudniku poslovnih podatkov in analitike, izkazujejo kot stabilna in nizko zadolžena podjetja s potencialom za rast. V razmerju do preostalih finalistov regijskih izborov Gazela ustvarjajo 2,08 odstotka celotnih prihodkov, 2,69 odstotka sredstev in 2,02 odstotka kapitala. Podatki kažejo, da imajo največji izziv na področju donosnosti, saj izkazujejo negativen čisti poslovni izid na zaposlenega (–2364 evrov). Njihova dodana vrednost na zaposlenega znaša 54.199 evrov, kar je nižje od povprečja finalistov regijskih izborov (87.295 evrov) in nekoliko nižje od povprečja celotnega gospodarstva (60.645 evrov). Primorsko-notranjske gazele uspešno obvladujejo dolgove; njihov delež dolgov v financiranju (43,67 odstotka) kaže na zmerno in vzdržno zadolževanje, blizu povprečju gospodarstva (44,62 odstotka). Ponašajo se tudi z nadpovprečno stabilnostjo (52 odstotkov), kar jih postavlja v boljši položaj od povprečja celotnega gospodarstva (50 odstotkov). Stabilnost in previdno finančno upravljanje nakazujeta, da imajo finalisti primorsko-notranjske regije dobre možnosti za izboljšanje produktivnosti in konkurenčnosti v prihodnosti.

Zdrave finance za dolgoročno in uspešno poslovanje

Cona udobja ne prinaša napredka, zato je pomembno nenehno iskati nove priložnosti za rast. Zanesljivi in zaupanja vredni poslovni partnerji lahko pomembno prispevajo k uspehu v podjetju. In po drugi strani – sodelovanje z nezanesljivimi poslovnimi partnerji lahko predstavlja resno tveganje. Neplačila ali zamude pri plačilih lahko ogrozijo likvidnost podjetja, pomanjkanje kakovosti ali zanesljivosti pri dobavi izdelkov in storitev pa lahko privedejo do zamud pri projektih, nezadovoljstva strank ter izgube poslovnih priložnosti. Poleg tega lahko povezava z neetičnimi partnerji podjetje izpostavi pravnim in regulativnim tveganjem. Da je podjetje zašlo v težave, lahko nakazuje že menjava solastnika ali zastopnika in tudi sprememba naslova sedeža. Zato je zelo pomembno, da podjetja v vsakem trenutku vedo, s kom poslujejo. Pri Dun & Bradstreet jim stojijo ob strani z zanesljivimi in aktualnimi podatki o poslovnih subjektih z vsega sveta, globalnimi analizami in lokalnimi uvidi.

Odkrijte neplačnike v verigi svojih poslovnih partnerjev

​Proaktivno in pravočasno ukrepanje ob zamudah pri plačilih poslovnih partnerjev povečuje možnosti za poplačilo terjatev in ohranjanje likvidnosti podjetja. Za zaščito pred neplačili naj podjetja redno preverjajo bonitetne in analitične ocene poslovnih partnerjev, spremljajo lastniške povezave in povezana podjetja, zavarujejo terjatve in jasno opredelijo pogoje sodelovanja. V pomoč pri upravljanju tveganja, povečevanju operativne učinkovitosti, zmanjševanju stroškov in izboljševanju izkušenj strank je na voljo zmogljiva in sodobna platforma D&B Finance Analytics, ki deluje na podlagi umetne inteligence. Podjetja pa lahko tudi pridobijo dostop do ključnih podatkov o plačilnih navadah svojih poslovnih partnerjev v programu D&B Global Trade Exchange. Tako bodo vedela, kako plačujejo drugim dobaviteljem, kar jim pomaga izdelati natančnejšo oceno tveganj in sprejeti informirane odločitve glede kreditnih pogojev. x

Damir Simonović je analitik v družbi Dun & Bradstreet.

Priporočamo