Ko je City pred dvema letoma začel z brezmejnim trošenjem denarja za okrepitve, so se na drugem koncu mesta pri Unitedu le nasmihali in uživali v dominaciji nad sosedi. Sedaj, ko je City zapravil že okoli milijardo britanskih funtov, pa na Old Traffordu marsikomu ni več tako zelo smešno in se večina zaveda, da imajo po novem največjo konkurenco v Angliji kar v neposredni bližini, kar so lahko navijači rdečih vragov občutili tudi na letošnjem medsebojnem obračunu v ligi, ko je City slavil zmago s kar 6:1.

Sinje modri imajo v angleškem prvenstvu na prvem mestu tri točke prednosti pred Unitedom, v nedeljo pa so favoriti za napredovanje v naslednji krog pokala Angleške nogometne zveze (FA pokal), ko se bosta tekmeca iz Manchestra pomerila med seboj, vloga domačina pa je pripadla Cityju. Strasti pred to tekmo se počasi že razvnemajo.

To bo že tretji medsebojni pokalni obračun mestnih tekmecev v zadnjih treh sezonah. Leta 2010 je United po hudem boju na dveh tekmah dobil polfinalni obračun ligaškega pokala, City pa jim je vrnil lani, ko je slavil v polfinalu FA pokala. Trener rdečih vragov se dobro zaveda, da so minili časi, ko je United brez večjih težav odpravil City.

“Na vse te tekme moramo, tako mi kot naši navijači, začeti gledati drugače in se kar navaditi, da bodo te vedno ene od odločilnih in najbrž se to ne bo tako kmalu spremenilo. V zadnjih dveh letih smo se z njimi srečali v polfinalu pokala, oboji smo letos v evropski ligi sedaj pa nas čaka še en pokalni obračun. Torej moramo se navaditi na dejstvo, da se bo City potegoval za enake lovorike kot mi,“ je dejal Ferguson.

“Obstaja zelo velika verjetnost, da se bomo v toliko tekmovanjih, kot jih igramo, kdaj srečali. Morda ne vsako leto, a v povprečju bodo medsebojni dvoboji s Cityjem kar redni. V FA pokalu smo imeli tokrat smolo z žrebom, a tudi za njih ni nič lažje,“ je pred nedeljskim obračunom dodal Ferguson.

V nedeljo bo Ferguson poskušal uiti tretjemu zaporednemu porazu, kar se mu je nazadnje zgodilo pred 11 leti, ko je trikrat izgubil ob koncu prvenstva, a je bil takrat United že prvak.