Slovensko športno javnost je v minulih dneh razburkala afera o premijah, ki jih bodo dobili reprezentanti za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Kakšen je vaš pogled na to problematiko?

Zagotovo je to vedno pereča tema, ampak zanimivo, da le v državah z Balkana in vzhoda. V zahodnoevropskih državah se točno ve kaj in kako. Ljudje, ki vodijo svoje zveze, to uredijo pravočasno in v zadovoljstvo vseh. Nikoli ne pridejo v takšen položaj, v kakršnega prihajamo mi.

Reprezentanti so zahtevali 50 odstotkov od denarja, ki bo na NZS prišel zaradi uvrstitve na svetovno prvenstvo. Je to realna zahteva?

Igralci imajo vedo prav in če jim je bilo tako obljubljeno, se je tega potrebno držati. Predsednik (Ivan Simič, op. a.) in njegovi sodelavci niti slučajno niso na ravni funkcije, ki jo opravljajo, glede na to, da ne držijo svoje besede.

Torej verjamete, da Ivan Simič ni izpolnil obljube, kot mu očitajo nogometaši?

Ne verjamem, da so igralci izsiljevali. Edina možna opcija je, da obljube niso bile izpolnjene.

So bile vaše zahteve, ko ste se uvrstili na evropsko in svetovno prvenstvo, podobne, kot jih imajo sedanji reprezentanti?

Da. Pogajanja so bila prav tako dolgotrajna in težka. Edina razlika je bila v tem, da se je naš selektor postavil na stran predsednika, kar je povsem neetično. Tokrat se je selektor postavil na stran igralcev, kar je povsem normalno.

Precej je debat o tem, ali so želje in zahteve nogometašev previsoke. So na približno isti ravni, kot so bile vaše, so manjše, ali večje?

Zahteve sedanjih nogometašev so na povsem isti ravni, kot so bile naše. Mislim, da bodo dobili celo manj kot mi.

To je verjetno povezano z davki (NZS je članom zlate generacije plačala dohodnino, op. a.)?

Seveda. To je vedno problem. Ampak moram podčrtati, da je bila nogometna zveza na čelu z Rudijem Zavrlom in Danetom Joštom na koncu zelo korektna. Vse so nam izplačali.

Kolikšen znesek ste dobili za uvrstitev na svetovno in evropsko prvenstvo?

Tega ne vem. Vem le, da je bilo v odstotkih približno isto kot sedaj. Problem ni v zahtevah igralcev. Saj so slednjim, kolikor vem, obljubili teh 50 odstotkov. Težava je v tem, da ni znanih jasnih pravil, ki jih postavlja le nogometna zveza in ne igralci. To je srž problema. Ta pravila bi morala biti določena enkrat in za zmeraj.

Marsikdo se boji, da bodo razprtije vplivale na dosežke na svetovnem prvenstvu. Se to lahko zgodi?

Ne, ker med našo in to generacijo obstaja bistvena razlika, ki sem jo že omenil. Vsak normalen selektor stopi skupaj z igralci. Sedanji selektor je to storil, medtem ko naš ni.

Imamo konflikt med zelo enotnimi nogometaši na eni strani in vodstvom oziroma predsednikom na drugi. Lahko v takšnih primerih konflikt dveh polov privede do bistveno slabših iger ter rezultatov, ali lahko to celo okrepi ekipni duh?

Če selektor ni proti igralcem, kot je bil v našem primeru, se lahko ekipni duh le okrepi. In to se bo tudi zgodilo. Prepričan sem, da bo ekipa sedaj še bolj enotna. Selektor si namreč ne lasti zaslug, ampak je nogometašem hvaležen za to, kar so storili zanj ter za Slovenijo.

Preberite še:

Odstop: Ivan Simič ne želi biti več predsednik NZS

Nogometni poznavalci o Ivanu Simiču