V zadnjih dneh so v javnost prišla nesoglasja med igralci članske izbrane vrste in predsednikom NZS glede nagrad za uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki. Po sredini pripravljalni tekmi s Katarjem so igralci na čelu s kapetanom Robertom Korenom tudi javno izrazili nezadovoljstvo v predsednikom NZS, s katerim naj sploh ne bi bilo mogoče komunicirati.

"Po vseh dogodkih in obtoževanjih s strani igralcev nogometne članske A-reprezentance, sploh pa ob dejstvu, da praktično vsi mediji poročajo o tem, da lažem in da se ne držim dogovora, sem se odločil, da zaradi zaščite NZS in svojega dobrega imena slovenski javnosti predstavim dejanske zneske, ki so jih ali jih bodo prejeli vsi igralci članske nogometne reprezentance ter strokovno vodstvo. Ob vsem tem ne smemo prezreti dejstva, da je v Sloveniji vedno več nogometnih klubov, ki so v velikih finančnih težavah, ter da je v Sloveniji vedno več nezaposlenih oseb ali tistih, ki morajo preživeti s 500 ali manj evri na mesec. Zaradi tega je tudi NZS nogometnim klubom, medobčinskim nogometnim zvezam in drugim, ki so v nogometu, že namenila skoraj 400.000 evrov pomoči," je uvodoma zapisal Simič.

Prvi mož NZS je v nadaljevanju izpostavil, da so igralci za vse tekme v kvalifikacijah za SP 2010 prejeli 1.103.867 evrov premij, da so samo za zadnje tri pomembne tekme proti Poljski, Slovaški in Rusiji prejeli 648.333 evrov premij (premija za Rusijo še ni izplačana), da bodo za uvrstitev na SP prejeli nagrado v znesku 2.940.000 evrov, da imajo trenutno od sponzorskih pogodb že pridobljenih 302.900 evrov in da to vse skupaj znese 4.346.767 evrov. To pa je znesek, piše Simič, ki jim je bil odobren s sklepom izvršnega odbora NZS, a se igralci z njim niso strinjali in so z grožnjo bojkota sponzorskih aktivnosti izsilili še dodatnih 195.000 evrov, kar skupaj znese 4.541.767 evrov za igralce. Simič nadaljuje, da strokovnemu vodstvu pripada za uvrstitev in že osvojene premije skupaj 658.000 evrov, kar pomeni, da bo vsem skupaj (igralcem in strokovnemu vodstvu izplačanih) 5.199.767 evrov.

"Po prvotnem sklepu izvršnega odbora NZS, z dne 18. februarja 2010, bodo igralci prejeli 836.232 evrov (dodatnih premij za 533.332 + 302.900 evrov sponzorskih zneskov) več, kot jim je bilo obljubljeno ob začetku kvalifikacij za SP 2010, po izsiljenem sklepu pa 1.031.232 evrov," pravi Simič in dodaja, da je NZS po sinočnji zmagi na prijateljski tekmi s Katarjem (4:1) že izplačala premijo v znesku 12.967 evrov.

Simič se je dotaknil tudi primerjave z nekaterimi drugimi reprezentancami in nagradami za njihove uspehe: "Po informacijah medijev naj bi vsak igralec nemške reprezentance za uvrstitev na SP 2010 prejel 50.000 evrov nagrade, za osvojitev naslova svetovnega prvaka 250.000, vsak igralec slovenske reprezentance pa bo za uvrstitev na SP 2010 po sklepu izvršnega odbora NZS prejel nekaj manj kot 150.000, za osvojitev naslova svetovnega prvaka pa vsak po 550.000 evrov."

Ob tem je Simič zanikal tudi nekatere druge Korenove besede: "V zvezi z navedbo kapetana reprezentance Robija Korena, da je eden od njihovih predlogov za porabo njihovega denarja nakup zdravstvene naprave, ki je v reprezentanci nimajo, čeprav jo potrebujejo, poudarjam, da navedena trditev ne drži, saj je NZS to napravo kupila že pred meseci in je ne potrebujejo. Ta reprezentanca je zaradi mojih zahtev dobila vse, kar je želela, vključno s pristanki letala na letališču v Mariboru, da se igralci ne bi utrujali z vožnjo na ljubljansko letališče."

Igralci so predsedniku NZS očitali predvsem to, da se ni držal dogovorov, kar Simič zanika. "V zvezi s tem, da se nisem držal dogovora, izjavljam, da ni šlo za dogovor, temveč za predloge, kar je razvidno tudi iz elektronske pošte in priponke, ki sem jo poslal Robertu Korenu 10. februarja 2010. Robert Koren pa je že 12. februarja 2010 zahteval še, da NZS njihovim najbližjim plača aranžmaje v Južni Afriki. Vse te njegove predloge in zahteve sem predstavil izvršnemu odboru NZS, ki pa dodatnih zahtev igralcev na seji 18. februarja 2010 ni sprejel. Tako ne drži trditev igralcev, da njihovih zahtev nisem predstavil članom izvršnega odbora NZS," poudarja Simič.

"Menim, da je v tem trenutku in po vseh teh dogodkih edina logična poteza, da ponudim odstop in o njem naj odločata izvršni odbor in skupščina NZS. Če bo treba predložiti še kakšne dokumente in dokazati, da trditve igralcev ne držijo, da bi bili karkoli dogovorjeni, bom pokazal, da jih tudi imam. Po vseh težavah, ki jih imajo klubi, ki jih imamo vsi v Sloveniji zaradi gospodarske krize, mi je tudi osebno kot človeku prerekanje v nekih milijonih evrov bilo že malo preveč. Mislil sem, da do tega ne bo prišlo, ampak najbolje je, da o tem, da se na koncu zaradi 200.000 evrov postavi vse na kocko, odločijo tisti, ki delajo v nogometu, to pomeni delegati skupščine NZS," je za STA povedal Simič.