Očitno želi filmska industrija, kot najnovejšo strategijo v boju proti piratstvu, legalizirati hekerske vdore v računalnike z nelegalnimi kopijami njihovih avtorsko zaščitenih produktov na P2P omrežjih. Seveda bi bili upravičeni samo vdori, ki bi bili pooblaščeni s strani filmskih podjetij oziroma avtorskih združenj, kot sta zloglasna RIAA in MPAA.

Glasbene založbe, filmski studii in ostali lastniki avtorskih pravic bi s sprejetjem omenjenega zakona lahko brez nadzora dostopali do osebnih računalnikov uporabnikov, ki naj bi po njihovem mnenju na omrežjih za izmenjavo datotek (P2P) omogočali nepooblaščeno presnemavanje video in audio datotek, ter sporne vsebine izbrisali, blokirali ali kako drugače onemogočili.

Dovolj že utemeljen sum

Za vdor naj bi bil dovolj že samo „utemeljeni sum“, da nek anonimen uporabnik na svojem računalniku „gosti“ piratski material. Zakon še ne določa metod in postopkov, ki bi se lahko uporabljali pri teh t.i. pooblaščenih vdorih, v primeru povzročitve kakršnekoli škode pa oškodovancu onemogoča odškodninske tožbe proti povzročitelju.

Uslužbenci RIAA in MPAA bi torej lahko neomejeno vdirali v vse „sumljive“ računalnike in po lastnem preudarku brisali video in audio zapise. Tudi če bi uporabniku slučajno uničili kakšen legalen filmski ali zvočni posnetek, jih ta ne bi mogel tožiti brez dovoljenja javnega tožilca, ob tem pa bi moral dokazati še, da mu je bila povzročena materialna škoda, večja od 250 ameriških dolarjev.

"S tehnologijo proti tehnologiji"

Ta nezaslišani napad na zasebnost spletnih uporabnikov vodita republikanski kongresnik Howard Berman in demokrat Howard Coble pod pretvezo, da bodo lastniki filmov in glasbe dobili v roke isto „orožje“ kot se ga poslužujejo pirati. Njuno geslo je „z ognjem proti ognju in s tehnologijo proti tehnologiji“.

Predstavniški dom ameriškega kongresa se bo v tej sestavi obdržal še približno pet tednov, tako da bo zanimivo videti, ali bosta kongresnika do takrat uspela spraviti svoj predlog na dnevni red.