Investitor Warren Buffett je ob koncu dvodnevnega srečanja povedal, da ta za milijarderje, ki bodo v prihodnosti podarili polovico svojega premoženja, predstavlja enkratno možnost za spoznavanje, druženje, uživanje ob dobri hrani in izmenjevanje izkušenj. Novinarjem je filantropska kopica milijarderjev, ki je sprejela izziv Buffetta in njegovega prijatelja Billa Gatesa, prepovedala vstop na četrtkov sestanek. Dan kasneje, v petek, so se milijarderji odločili spregovoriti nekaj besed.

Buffett je povedal, da je prvi dan poznal le dvanajst ljudi. Nato se je sprehodil med udeleženci, ki so se zbrali v kompleksu Miraval v Tucsonu, in se spoprijateljil z več kot štirideset ljudmi. "Vsi so več kot presegli moja pričakovanja," je pojasnil investitor. Melinda Gates, soustanoviteljica fundacije Bill&Melinda Gates, je dejala, da jo je odprtost neznancev navdušila.

Na neki točki se je razprava ob omizju nagnila k največjim napakam, ki so jih zbrani storili v svoji zgodovini filatropskega udejstvovanja.

"Ena od značilnosti filantropije je, da je na mnogo načinov to bolj kot ne osamljeno delo,“ navaja Tashia Morgridge, upokojena učiteljica za otroke s posebnimi potrebami. Dela s svojim možem, direktorjem Cisca Johnom Morgridgeom. Denar podarjata predvsem v namene izboljšanja ameriške izborazbe.

George Kaiser, filantrop, ki financira izobraževanje najmlajših otrok in številne socialne programe, je dejal, da Buffettov poziv filantropom pomaga na več načinov. Eden od njih je možnost raziskovanja po najboljših načinih investiranja denarja za zmanjševanje največjih svetovnih težav.

"Biti sposoben deliti z ljudmi, ki se spopadajo z enakimi dilemami, je zelo uporabno,“ je povedal Kaiser, sicer direktor korporacije BOK, katere direktor je že štiri desetletja. Na srečanju je vodil predavanje o apliciranju analitičnih poslovnih praks v filantropijo.

Zbrani so poudarjali, da med njihovimi cilji ni želje po kopičenju filantropskih dolarjev.

Srečanje v Tusconu, ki se je mimogrede končalo včeraj, je vključevalo predavanja, v katerih so različni filantropi delili svoje strasti za izboljšanje izobraževanja, okolja in nekaterih drugih perečih problematik. Filozofija dajanja in ideja za sodelovanje se je med milijarderji kazala celotno prireditev, je povedala Jean Case, direktorica družinske fundacije, ki jo je začela skupaj s svojim možem, ustanoviteljem podjetja America Online.

"Obstaja močna želja v skupini, da bi se učili drug od drugega,“ je povedala Jean, sicer gostiteljica srečanja, ki je to postala po posvetu z Melindo Gates. Mati petih otrok je predavala o vlogi otrok in družin v filantropiji. Steve Case pa je na primer spregovoril o uporabnosti družabnih omrežij in njihove vloge pri spodbujanju dajanja.

In česa so se milijarderji naučili? Misli je strnila Jean Case. Udeleženci so se po njenih besedah srečanja udeležili predvsem z željo po izboljšanju učinkovitosti in vplivnosti filantropije, za dajanje pa želijo odslej navduševati tudi povprečne ljudi.