Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj je dejal, da ta trenutek še ni mogoče napovedati, kako bodo zaposleni sprejeli prva izplačila. Prava slika se bo po njegovem mnenju pokazala pri oktobrskem izplačilu, saj septembrsko izplačilo vključuje še poračun od maja, ki zamegljuje pravo sliko. "Kaže pa, da so pri nekaterih skupinah ne le napake, ampak tudi napačne uvrstitve," je dejal Štrukelj in dodal, da bo treba najti rešitev, morda tudi s tožbami. Možen je tudi ugovor na aneks k pogodbi o zaposlitvi, kar pomeni, da ga zaposleni ne podpiše in ugovarja uvrstitvi v nov plačni sistem. Nekaj ugovorov je po njegovih besedah že bilo.

Štrukelj je opozoril tudi, da zaposleni ne razumejo prevedbe v nov plačni sistem, da ni jasno, kaj bodo imeli in zakaj se kakšen del plače spreminja. Najbolj so nezadovoljni računovodje, poslovni sekretarji, pomočnice vzgojiteljic ter asistenti in še nekateri poklici na univerzah. Učitelji naj bi po oceni SVIZ z uveljavitvijo novega plačnega sistema imeli od štiri do 20 odstotkov višje plače, kar po Štrukljevih besedah pomeni od 100 do 130 evrov višje plače marca 2010.

Učinek novega plačnega sistema je med zaposlenimi v carinski službi ustvaril precej nezadovoljstva, saj so pričakovali bistveno več, učinki pa so relativno slabi, je pojasnil sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič. Glede aneksov po njegovih besedah večjih težav ni bilo in tudi ne pritožb zaposlenih zaradi tega. Po njegovih besedah je realno plača padla, saj od leta 2003 dobivajo polovično uskladitev z inflacijo. "Ljudje bi definitivno imeli več, če bi bila eskalacija polna, kot bodo imeli leta 2010," je ocenil Miščevič. Takrat se namreč zaključi odprava plačnih nesorazmerij. Zaposleni v carinski službi naj bi po Miškovičevih besedah ob prvi uskladitvi dobili od 10 do 20 evrov višje plače, največ pa je pridobila 5. tarifna skupina, ki naj bi imela za okoli 80 evrov višje plače.

Kot je dodal, je veliko nezadovoljstva v 7. tarifni skupini, ker mnogi izgubljajo, ostajajo na varovani plači, tisti, ki so dobili, pa so dobili zelo malo. Miškovič je še napovedal, da nameravajo takoj po volitvah z ostalimi sindikati odpreti vprašanje vrednotenja 7. tarifne skupine, podcenjenosti teh zaposlenih.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je po besedah generalne sekretarke sindikata Flory Banovac sodeloval v zavodih pri pripravi aneksov in uvrstitvah zaposlenih v nov plačni sistem, kjer so jih povabili. Opozorila je, da je bilo kar nekaj zapletov predvsem v zavodih, kjer niso imeli urejene sistematizacije delovnih mest. Po njenih besedah je sindikat skupaj z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije nudil strokovno pomoč in vplival tam, kjer so delali morda malo po svoje. V sindikatu so z uvrstitvami zaposlenih v zdravstveni negi zadovoljni, niso pa vsi zaposleni zadovoljni, je pojasnila Flory Banovac. Kot primer je navedla večji razkorak med srednjo in diplomirano medicinsko sestro, kot je bil, ker je nastala praznina z ukinitvijo višje šole za zdravstvene delavce. Marca 2010 bodo imeli zaposleni v zdravstveni negi po njenih besedah povprečno za 20 odstotkov višje plače, kar pomeni približno 200 evrov.

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je pojasnil, da bodo vsi zaposleni dobili plače po novem, tudi če ne bodo podpisali aneksov. Po njegovi oceni kar nekaj odstotkov zaposlenih ni podpisalo aneksov, ker so preobsežni in nerazumljivi. Kot je dejal, so v nekaterih državnih organih celo pisali posebna pojasnila, da bi bili aneksi razumljivejši. Ocene, za koliko so zaposlenim v državnih organih zrasle plače, Ščernjavič še ni mogel dati. Za to bo treba narediti analizo obračunskih listov, je dejal in dodal, da se lahko zaposleni pritožijo na obračunske liste in tudi na anekse. Po Ščernjavičevih besedah je med drugim prišlo do anomalij pri uradnikih na položajih zaradi neupoštevanja napredovanja, številčne ocene pa bodo znane v dveh tednih po opravljeni analizi.

"Zapleti so bili in videli bomo, koliko ugovorov bo," je dejal Ščernjavič. V Sindikatu državnih organov Slovenije se po njegovih besedah že pripravljajo na morebitne ugovore in tožbe, da bodo zavarovali pravice zaposlenih.