"Zaradi razlogov na naši strani, kot je, denimo, prevelika oddaljenost od centrale, oziroma dejstva, da kolokacije še nimamo zgrajene, ne moremo priključiti okoli desetine uporabnikov. Še vedno pa Telekom Slovenije iz po našem mnenju neupravičenih razlogov zavrača kar 36 odstotkov poizvedb," pravi Turk. Za zdaj ima mariborski T-2, ki je v dobrem letu privabil okoli 20.000 uporabnikov, povečini prav takšnih, ki so se odpovedali Telekomovemu telefonu, 144 kolokacij po vsej Sloveniji, 108 pa jih še gradijo. Seznam, kje je mogoče dobiti polno razvezan dostop do interneta, imajo objavljen na spletni strani.

Po drugi strani Telekomov hčerinski Siol lokacij svojih central, kjer omogočajo tako imenovan polno razvezan dostop, ne objavlja. Helena Čerin s Siola pravi, da lahko uporabnikom polno razvezan dostop ponudijo na 150 mestih po Sloveniji. Kakšen delež poizvedb Telekom zavrača njim, nam niso želeli razkriti, saj "teh podatkov ne posredujemo javnosti", kot pojasnjuje Čerinova.

Druga dva konkurenta, ki tudi ponujata polno razvezan dostop do interneta, imata za zdaj vzpostavljenih manj kolokacijskih prostorov. Amis jih ima 20, na Voljatelu pa nam odgovora niso posredovali. Naši viri sicer trdijo, da je tudi pri njih ta številka podobna. Tudi pri Amisu ocenjujejo, da Telekom velik del poizvedb zavrača neutemeljeno. Kot pravi Anja Aristovnik z Amisa, "Telekom zavrača približno 37 odstotkov vseh poizvedb". Kot glavni razlog Telekom navaja težave z bakreno parico (vodom) med centralo in uporabnikovim domom, ki bodisi "ni primerna za razvezavo" oziroma po Telekomovi oceni ni primerne parice pri uporabniku.

Na Telekomu trdijo, da neupravičenih zavrnitev ni, temveč za vse obstajajo tehnični razlogi. "Telekom ne zavrača priklopov, temveč preveri tehnične zmogljivosti preklopa k novemu ponudniku in ga o tem obvesti," zagotavlja Tina Cipot Mal s Telekoma Slovenije. Glavni razlogi za zavrnitev so bodisi večkratno izkoriščanje bakrene parice z naročniškimi multiplekserji, pomanjkanje rezerv v dostopovnem omrežju ali preprosto to, da razpoložljive krajevne zanke ni. Sami pravijo, da je negativnih poizvedb okoli petina.