Na naše izrecno vprašanje, ali je Telekom res edini, ki lahko zagotovi tak priključek, kar so kot razlog za neposredna pogajanja navedli v razpisu, so nam na ministrstvu znova zatrdili, da je "Telekom Slovenije edini ponudnik ISDN PRA-priključkov v Sloveniji."

Toda vsaj dva telekomunikacijska operaterja uporabnikom lahko omogočita ISDN-priključke, tudi poslovne PRA, če imata vzpostavljen kolokacijski prostor v Telekomovi vozliščni centrali. Po naših informacijah sicer noben od njiju kolokacijskega prostora za Bežigradom v Ljubljani, kjer domuje ministrstvo za obrambo, še nima, ga pa lahko vzpostavi v nekaj dnevih. Ima pa kolokacijski prostor, denimo, T-2, ki lahko enako storitev ponuja na drugi tehnologiji.

Odločitev ministrstva za ISDN PRA je po mnenju poznavalcev še bolj sporna od same odločitve za neposredna pogajanja. ISDN PRA je namreč mogoče nadomestiti s paleto drugih tehnologij. Obenem je ISDN PRA ena najdražjih možnih rešitev za hišne centrale. Le priključitev enega voda ISDN PRA po ceniku Telekoma Slovenije namreč stane skoraj 800.000 tolarjev, naročnina zanj pa je od 47.000 do 70.000 tolarjev na mesec, odvisno od dodatnih storitev. Centrex, denimo, ki ga prav tako ponuja Telekom, stane za enako število naročniških številk okoli 48.000 tolarjev na mesec, priključitev pa vsega tretjino stroškov ISDN PRA. Še cenejša je rešitev s pomočjo IP-telefonije (kjer signal poteka prek interneta), ki prav tako omogoča vse storitve, ki jih omogoča ISND PRA, hkrati pa je ponudnikov, ki lahko takšno tehnologijo omogočijo, veliko.