Britanski policisti predvidevajo, da številni, ki se potikajo po središčih večjih mest, in se pretvarjajo, da so brezdomci, dejansko zaslužijo več kot pa številni delavci, ki se vsak dan odpravijo v službo. Številni vsakodnevno domov odnesejo po kakšnih 50 evrov, konec tedna pa se znesek več kot podvoji. Če so na ulici šest dni na teden, na roke prejmejo v povprečju kakšnih 360 neobdavčenih evrov, kar letno nanese nekaj manj kot 20 tisoč evrov. Nekomu, čigar letna bruto plača doseže takšen znesek, pa davčna uprava odtegne skorajda petino zneska.

Britanski policisti pravijo, da so številni, ki se pretvarjajo, da so brezdomci, enakovredni tatovom. „Medtem ko imamo ljudi, ki resnično živijo na ulici in se soočajo z resnimi osebnimi in finančnimi težavami, pa po drugi strani srečamo ljudi, ki takšne položaje izrabljajo za osebno korist in s tem služijo. V veliko primerih so tudi nesramni, tatinski in ljudem grozijo,“ je dejal eden od vodilnih na policijski postaji v mestu Lincoln. Beračenje so leta 2003 sicer že označili kot prestopek, a zanj ni zagrožene zaporne kazni.

Številni berači okrožja Leicester naj bi bili pravzaprav pisarniški delavci, ki pa z naberačenim denarjem le obogatijo bančni račun. Policisti so tako prepričani, da se ti ljudje po zaključku delovnega dne preoblečejo v razcapana oblačila, se postavijo pred trgovino ali na najbolj obljudeno točko v mestu in začnejo mimoidoče prositi za denar. Ena od takšnih „beračic“ naj bi se na ulico odpravila zato, ker si je doma preurejala kuhinjo.

Policija je začela biti pozorna na takšne prevarante, ko je roku dveh tednov naletela na 20 beračev, ki pa to niso bili. Anketa, ki so jo kasneje opravili, je razkrila, da večina tako pridobljenega denarja sicer pristane v rokah preprodajalcev drog, odkrili pa so še, da se kar 70 odstotkov ljudi počuti krive, če gredo mimo berača in mu ne dajo denarja. Četrtina je dejala, da denar podari v prepričanju, da je storila nekaj dobrega za sočloveka, saj si lahko z denarjem nato kupijo hrano ali pa si poiščejo prenočišče. Anketa pa je še pokazala, da kar 60 odstotkov brezdomcev ni bilo brez doma, kar je bilo 70 odstotkov tistih, ki pa so jih aretirali, pozitivnih na testiranju za droge, kot je na primer heroin.