Insekti so lahko koristen vir beljakovin za človeka, so prepričani v Organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo​. Singapur se z oceno strinja in je dal zeleno luč 16 vrstam insektov. Že pred tem je zeleno luč nekaterim insektom dala tudi EU.

 

Singapur je med živila, ki so primerna za človeško uživanje, uradno uvrstil 16 vrst insektov. Med njimi kobilice, čričke in sviloprejke. Singapurska agencija za prehrano (SFA) pravi, da se sme teh šestnajst vrst žuželk uporabljati tudi kot krmo za živali, ki jih nato poje človek, poroča nemški Speigel.

Primernost insektov za uživanje sicer ni brezpogojna. Singapurske oblasti zahtevajo, da se med gojenjem in predelavo primernih insektov ne uporablja škodljivih snovi. Gojenje mora potekati v nadzorovanem okolju. Uporaba v divjini ujetih insektov ni dovoljena.

Da bi bili insekti lahko koristen vir prehrane za ljudi in za rejo živine, meni tudi Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). »Užitni insekti vsebujejo proteine, vitamine in aminokisline, ki so za človeka visoke kakovosti,« trdi FAO. Tajska, Južna Koreja in Avstralija so že dale zeleno luč uživanju nekaterih vrst insektov. Za nekatere je morda presenetljiv podatek tudi, da je uživanju insektov dala zeleno luč tudi že Evropska unija. Slednja je že pred časom odobrila prehrano s ličinkami hroščev mokarjev, črički, kobilicami in ličinkami malega mokarja. Običajno se ji zmelje in uporabi v obliki moke za pripravo živil.

Zagovorniki uživanja insektov trdijo, da so koristni za človeka, njihovo gojenje pa je tudi manj škodljivo od tradicionalne govedoreje. Črički naj bi za enako količino proteinov potrebovali šestkrat manj hrane kot govedo, štirikrat manj od ovc, pol toliko kot prašiči in za zakol namenjeni gojeni piščanci.

Priporočamo