Višje sodišče v Celju je odločilo, da bo moral morilec Sebastien Abramov zaradi umora komaj 23-letne Sare Veber, ki ji je vzel življenje na zahrbten način 15. marca 2015, za rešetkami presedeti 26 let, kar pomeni, da so mu prvotno izrečeno kazen znižali za eno leto. Prvostopenjsko celjsko sodišče mu je namreč 7. julija lani zaradi umora izreklo kazen 27 let zapora. Skupaj z vsemi preostalimi izrečenimi kaznimi zaradi drugih kaznivih dejanj, ki jih še ni odslužil, ga je celjsko okrožno sodišče lani obsodilo na enotno kazen 30 let zapora. Zdaj, ko mu je višje sodišče kazen zaradi umora za eno leto znižalo, pa se enotna kazen glasi 29 let zapora, smo izvedeli neuradno.

Pritožbo zoper prvostopenjsko sodbo je za Abramova vložil odvetnik Antonio Novak, ki ga na glavni obravnavi še ni zastopal. Pričakovati je, da bo pravnomočno sodbo zdaj poskušal zrušiti z izrednim pravnim sredstvom in da bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, kar pa ne zadrži nastopa zaporne kazni. Sodba zaradi umora je namreč pravnomočna, zato je pričakovati, da bo Abramov v nekaj dneh zapustil celjski pripor, kjer je čakal razplet na višjem celjskem sodišču. Preselili ga bodo v zapor na Dob, kjer kazen prestajajo najhujši slovenski zločinci.

Odvetnik o posrednih dokazih v sodbi

Zakaj so višji sodniki Abramovu za leto dni znižali zaporno kazen za Sarin umor, za zdaj še ni znano. Odvetnik Antonio Novak je pritožbenemu sodišču predlagal razveljavitev sodbe in vnovično sojenje na prvi stopnji pred novim senatom. Menil je, da gre v tem primeru za indično sodbo, saj samo Abramov in pokojna oškodovanka vesta, kaj se je usodnega nedeljskega večera dogajalo v dnevni sobi Sarinih staršev v stanovanjski hiši Vebrovih v Pernovem pri Žalcu.

V primeru, da bi bila sodba razveljavljena, je odvetnik Novak predlagal prekvalifikacijo kaznivega dejanja iz umora v povzročitev smrti iz malomarnosti. Predlagal je tudi, da če bo sodišče potrdilo kaznivo dejanje umora, naj mu kazen zniža na 15 let zapora in skupaj s preostalimi že pravnomočnimi kaznimi določi enotno kazen 18 let zapora. Odvetnik je v pritožbi še navedel, da se Abramovu očita, da je svoje tedanjo dekle umoril načrtno in naklepno. Te okoliščine pa v sodbi prve stopnje po mnenju obrambe niso bile dovolj ustrezno pojasnjene. "Zato sodba govori predvsem o posrednih dokazih tragične Sarine smrti," je pojasnil odvetnik in nadaljeval, da Abramov nikoli ni skrival odgovornosti za Sarino smrt in da je pripravljen prevzeti odgovornost za dogodek. Nikakor pa ne priznava očitkov o umoru. Na pritožbo obrambe se je odzvalo celjsko tožilstvo, ki sta ga zastopala okrožni tožilec Gorazd Kacijančič in višji tožilec Darko Oprešnik. Tožilstvo je v odgovoru na pritožbo med drugim zapisalo, da je sodišče prve stopnje okoliščine dogodka dovolj natančno razjasnilo in da je bila izrečena sodba pravilna. Višjim sodnikom je zato predlagalo, da sodbo v celoti potrdijo.

Ni slutila, da jo bo ustrelil

Sebastien Abramov je torej po mnenju tudi višjega sodišča Vebrovo umoril, ko sama tega ni pričakovala. S polavtomatsko puško jo je ustrelil v desno polovico prsnega koša, posledično je izkrvavela in umrla. Še pred tem je skoval načrt, kako bo dogodek prikazal kot nesrečo. Pred usodnim strelom je tako izklopil varovalo. Ko je Sara vstopila v dnevno sobo, ni mogla ne slutiti niti ni pričakovala, da je Abramov puško pripravil na streljanje. Ko je počilo, pa je izpraznil cev in puško mirno pospravil v kovček. Glede samega odnosa med pokojno in Abramovom je sodišče prve stopnje po prebranih SMS-sporočilih med njima ugotovilo, da je Sara že večkrat poskušala prekiniti zvezo z Abramovom, vedela je tudi za njegove nezakonite posle.

Priporočamo